hero

International Campus Breda

De nieuwe Internationale Campus is dé toonaangevende plaats voor kinderen in de regio Breda waar zij naartoe gaan om internationaal georiënteerd onderwijs te volgen en zij uitgedaagd worden hun grenzen te verleggen. Op deze internationale campus zijn twee scholen gevestigd, het huidige Mencia de Mendoza Lyceum en de International School Breda (ISB.) In totaal omvat het programma ca. 5.000m² nieuwbouw en de verbouw van ca. 10.000m² bestaande school.

De eerste impressie die wij kregen van het complex was een gefragmenteerde structuur bestaande uit losse gebouwdelen uit verschillende tijdsperiodes. Doodlopende ruimtes, een labyrint van gangen en vertrekken. In ons prijswinnende plan hebben wij geprobeerd van het gefragmenteerde onderwijscomplex een eenheid te maken.

Doordat het een historisch complex is wilden we met respect voor het bestaande renoveren. Dit hebben we gedaan middels respectvolle ingrepen, nieuwe toevoegingen met een ingetogen vormgeving en verbindende architectuur. Architect Sander Ros: “De kunst van de slimme ingreep op de juiste plek.” De letterlijk fysieke verbindingen tussen gebouwdelen, creëren nu meer eenheid en een heldere doorlopende structuur.

Kunstenaar Ram Katzir ontwierp het kunstwerk Glocalization voor deze campus in Breda. Het kunstwerk is gesitueerd aan de buitenkant van het auditorium dat zwevend boven het entreeplein een groots effect geeft bij entree van de campus. Katzir heeft in zijn kunstwerk alle vlaggen, om precies te zijn 198, van alle nationaliteiten verwerkt.

Op het dak zijn 202 zonnepanelen gesitueerd. De studenten bij het openingsconcert over hun campus: “The greatest start for you and me…”

Opdrachtgever

Vereniging onderwijshuisvesting voortgezet onderwijs Breda en omstreken

Oplevering

augustus 2018

Oppervlakte

c. 10.000 m2

Hans Boom
Technisch ontwerper

Hans Boom

Sander Ros
Directeur

Sander Ros

Frans van Heemst
Projectmanager

Frans van Heemst

Rene van den Brom
Technisch ontwerper/Toezichthouder

Rene van den Brom

hermandegroot.nl

HermanDeGroot Ingenieurs

https://lievense.com/

Lievense