hero

Hotel Breezand

Onlangs is in het Zeeuwse Vrouwenpolder Duinhotel Breezand geopend. Het hotel, onderdeel van Vakantiepark Breezand, is ontworpen door RoosRos. Projectarchitect Henri Zwerus ontwikkelde een krachtig ontwerpconcept waarin het gebouw door zijn ronde vormen en natuurlijke uitstraling en materialisering onlosmakelijk onderdeel is van het duingebied waarin het staat.

Sfeer doortrekken
“Er lag een flink programma van eisen”, vertelt Henri. “Het was best een uitdaging om dat met respect voor de natuurlijke omgeving te realiseren.” De oplossing werd gevonden door het gebouw te laten opgaan in die omgeving. Immers, juist die fysieke nabijheid van het water van de Noordzee en het daaraan grenzende duinlandschap zijn de redenen waarom rustzoekers naar Vakantiepark Breezand komen. Zwerus: “Bezoekers komen naar Zeeland voor frisse lucht, wind, zand, ruimte en een gezonde atmosfeer. Het gebouw moest bezoekers niet uit die sfeer halen, maar die sfeer juist consolideren. We wilden dat de duinen, wind en ruimte, voelbaar zouden zijn tot in de kamers van het hotel.”

Door de wind gevormd
Met die ambitie in het achterhoofd werd een gebouw ontworpen met afgeronde hoeken dat appelleert aan het duinlandschap en voelt alsof het – net als de duinen – door de wind is ontstaan. Binnen en buiten wordt op vrijwel elke plek in het gebouw visueel en fysiek verbonden. Levend groen op iedere etage in de buitenruimte geeft het gebouw nog meer natuurlijk elan. Het ontwerp kenmerkt zich door rustig materiaalgebruik, open, frisse ruimtes, veel terras en ruime overstekken voor zon of schaduw. Ondanks de organische vormen is alles aan het gebouw functioneel. Zo dienen de grote, steeds verder teruglopende overkragingen bijvoorbeeld voor het reguleren van de zonlichttoetreding. “Over alles, echt alles is nagedacht. Zelfs over eventuele andere toekomstige functies. Bij RoosRos willen wij altijd multi-inzetbare gebouwen maken. Al lang voor de coronacrisis hadden wij bedacht dat zorgverlening in dit gebouw goed zou kunnen werken. Maar dat concept is nog niet verder uitgewerkt hoor, voorlopig is en blijft het een heel mooi hotel.”

Geprikkeld en uitgedaagd
Het hotel in deze vorm kwam er niet in de laatste plaats door de nauwe samenwerking met constructeur IMd, aannemer Bouwgroep Peters en installatieadviseur M3E. Maar de belangrijkste partner in de totstandkoming was opdrachtgever Jan de Visser, namens Vakantiepark Breezand. Henri: “Jan heeft de gave om zowel heel kritisch als vol vertrouwen te zijn. Dat leverde een samenwerking op waarin we elkaar geprikkeld en uitgedaagd hebben en zo het beste in elkaar naar boven hebben gehaald. Een dynamisch en leerzaam proces met een resultaat waar we allemaal bijzonder trots op zijn!

Meer informatie over het project:
https://www.roosros.nl/project/hotel-breezand/

Meer informatie over Hotel Breezand:
https://www.breezandvakanties.nl/nl/duinhotel-breezand

Jurgen Schoenmakers

Jurgen Schoenmakers

Henri Zwerus
Directeur

Henri Zwerus

Jan-Willem de Jong
Projectmanager

Jan-Willem de Jong