hero

Hout- en Meubileringscollege Rotterdam

Een dynamische vakmanschool met een stevige uitstraling. Dat is het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam. De school bestaat uit de nieuwbouw van een 5-laags onderwijsgebouw van 6.500 m2 BVO en de renovatie van de bestaande werkplaatsen en praktijkruimtes (ca. 4.500 m2 BVO).

360-graden inspiratie
De school is één groot laboratorium. In materialen, detaillering en afwerkingen is volop geëxperimenteerd met technieken in hout, metaal, stof, etc. Door toepassing van het vele glas in de buitengevel is het onderwijs zo veel mogelijk geëtaleerd. Ook de binnenwanden gelden als expositieruimte. De wanden langs de verkeersruimten zijn voorzien van spiegels, bulletinboards, kunstwerken, vitrines en schrijfwanden. Zo worden door het gebouw heen producten en technieken van de designers, meubelmakers en vaklieden van de toekomst gedeeld. Een 360-graden inspiratieruimte.

Open karakter
De school is vormgegeven als klein dorp. De kleinschalige afdelingen hebben door de compacte hoofdopzet, de transparante binnenwanden en ‘doorkijkjes’ een open en tegelijk vertrouwd karakter. In het hart van het gebouw zijn de entree, ontmoetingsruime en mediatheek  gekoppeld door een tribunetrap die ook wordt ingezet als collegezaal. De school heeft een breed palet aan verschillende onderwijsruimten – vaklokalen, instructieruimtes, labs, studio’s en winkels. De onderwijsafdelingen hebben elk een eigen karakter waar de opleiding te zien, voelen en beleven is.

Co-creatie
Bijzonder is ook dat de studenten en  ex-studenten - met inmiddels een eigen bedrijf - actief hebben meegedacht met het interieur. Ze hebben nieuwe elementen ingebracht, zoals de verblijfs- en werkplekken in de kantine. Er is sprake van een generiek kader met een specifieke inrichting. De sfeer die zo ontstaat versterkt het ambachtelijk en creatieve karakter van de school. En maakt het een project vóór en dóór studenten.

Architectuur
Het gebouw heeft een vrij indeelbare hoofdopzet en reageert qua vormgeving op de omgeving. Door in de architectuur te kiezen voor een driedeling krijgt het gebouw schaal, maat en een leesbare uitstraling. De plint is gemaakt van robuust, donker baksteen. In de plint hebben een aantal kleinere paviljoens en winkels een plaats gekregen. Tussen de begane grond en de tweede verdieping ligt een, qua gevel, volledig glazen ‘laag’. Deze huisvest de transparante en open functies zoals; ontvangsthal, kantine en studiecentra. Ten slotte bestaat het gebouw uit drie etages vrij indeelbare onderwijsruimtes. Daarvan is de gevel bekleed met zilverkleurige panelen en opvallende rode lamellen.

Opdrachtgever

Hout- en Meubileringscollege

Oplevering

juli 2016

Oppervlakte

11.000 m2

De Architect - HMC

De Architect - HMC

Architectenweb - HMC

Architectenweb - HMC

http://www.kaskon.nl/

Kaskon

https://www.waal.nl/

Waal

https://www.objectum.nl/

Objectum