hero

HHK Katwijk

“Als ik terug denk aan het project in Katwijk blijven de bijzondere plek en architectuur van het gebouw mij het meest bij,” Architect Henk de Gelder kijkt terug op de renovatie van de Triumfatorkerk. Het gebouw uit 1964 is gerenoveerd en uitgebreid, daarbij is de architectuur van het huidige gebouw gerespecteerd en zelfs versterkt.

Het herontwerp van de kerk biedt plek voor bijna 1000 mensen, een verdubbeling van het aantal zitplaatsen voor de renovatie. Henk: “Het was echt een uitdaging om op die locatie en met dat gebouw een verdubbeling van capaciteit te realiseren. We hebben die ruimte gevonden door de bestaande patio naar binnen te halen. Daardoor konden we dit meest in het oog springende element van de architectuur behouden, versterken én voldoende ruimte realiseren.”

De voorzijde van het gebouw, onder de oorspronkelijke luifel, bestaat uit een lange glazen gang een plek voor ontmoeting buiten de kerkzaal. De kerkzaal zelf is ingericht met lichte kleuren en hout. Het oorspronkelijk glaskunstwerk is het sprankelende element in de zaal. De lichte kleuren van de kerkzaal benadrukken het nu meer dan ooit te voren.

De kerk is voorzien van diverse duurzame maatregelen waarbij handen en voeten wordt gegeven aan het thema rentmeesterschap. Zo is het hele gebouw voorzien van LED verlichting, lage temperatuur verwarming en gebruikt het ventilatiesysteem van de zalen een warmteterugwinsysteem. Voor het opwekken van energie zijn er o.a. zonnepanelen op het dak geplaatst.

“De Triumfatorkerk is met de renovatie totaal vernieuwd. Maar door dicht bij de ontwerpprincipes van de bestaande architectuur te blijven, bleef de authenticiteit van het gebouw gewaarborgd. Het past op de locatie en bij de kerkelijke gemeente. Met recht is de naam Triumfatorkerk gehandhaafd.”

Hans Boom
Technisch ontwerper

Hans Boom

Henk de Gelder
Architect-Partner

Henk de Gelder

Pieter Schipper
BIM-coördinator

Pieter Schipper