hero

Gereformeerde Gemeente Gouda

Na een architectenselectie heeft RoosRos opdracht gekregen om de nieuwbouw van de Gereformeerde Gemeente te Gouda te ontwerpen. De nieuwe kerk is gerealiseerd aan de rand van een bedrijventerrein. Om het kerkgebouw goed in te passen in deze industriële omgeving, is gekozen voor een gebouw met een moderne uitstraling. Door middel van een interactief ontwerpproces hebben we een aantal gebouwconcepten ontwikkeld. In nauw overleg met de opdrachtgever is één van deze modellen uitgewerkt tot een functioneel en stijlvol kerkgebouw.

Gebouwopzet
Het kerkgebouw bestaat uit een hoofdopzet van twee volumes. Het meest opvallende volume is de kerkzaal (ca. 1.500 zitplaatsen) met een gebogen kap van ruim 28 meter hoog op gelamineerde houten spanten. De vergaderzalen en nevenfuncties zijn ondergebracht in een bakstenen volume dat aan de parkeerzijde van het gebouw gerealiseerd is. Beide gebouwdelen worden middels een semi-transparante plint met gezeefdrukt glas aan elkaar verbonden.

”Het specifiek voor dit gebouw ontworpen kerkorgel en het meubilair zijn in samenhang met elkaar bedacht”

Gericht op het Woord
Vanuit het terreinontwerp, de hoofdindeling van het gebouw en de oriëntatie van de banken in de kerkzaal staat het liturgisch centrum met de kansel centraal. Het gaat om het gesproken Woord en de sacramenten.De nevenruimtes worden niet alleen voor kerkelijke activiteiten gebruikt, maar worden tevens multifunctioneel ingezet.

Van concept tot detail
Met aandacht is gewerkt aan een zorgvuldige vertaling van het concept tot een stijlvol en doelmatig kerkgebouw met verrassende details. De glasstrook met gekleurd glas van kunstenaar Arie van der Spek, het specifiek voor dit gebouw, door Wim Ros, ontworpen kerkorgel en het meubilair zijn in samenhang met elkaar bedacht.

Sander Ros
Directeur

Sander Ros

Bertold van Burg
Directeur

Bertold van Burg

Jaap Orgers
Directeur

Jaap Orgers