hero

Oude Kerk Maasland

De rijksmonumentale Oude Kerk in Maasland is voorzien van nieuwe eigentijdse voorzieningen. Daarmee is de functionaliteit en toekomstbestendigheid van deze kerk op een zorgvuldige manier sterk vergroot. RoosRos Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitwerking daarvan.

Een probleem waar veel historische (kerk-) gebouwen mee te maken hebben, is dat het gebouw op het gebied van voorzieningen niet meer voldoet aan de eisen van de huidige tijd. In kerkgebouwen is het veelal de behoefte aan voorzieningen als sanitair, keuken en uitgifte, garderobe, multimedia en algeheel klimaatcomfort waar het monumentale pand onvoldoende aan kan beantwoorden in relatie tot de groeiende wens naar multifunctionaliteit. Het realiseren van nieuwe voorzieningen botst primair vaak met het monumentale karakter en vraagt dus extra expertise en zorgvuldigheid.

De voorziening in Oude Kerk Maasland bestaat uit nieuwbouw van sanitaire voorzieningen, garderobe bergruimte en keuken met een uitgiftebalie en voorziet in één integraal bouwwerk in de functionele behoefte van de kerkgemeenschap. Het geheel is een abstract volume, ontworpen met veel oog voor detail. Zo is veel zorg besteed aan de ruimtelijke oplossing in zijn geheel en materialisatie en kleurstelling tot in detail. Zodoende voorziet de nieuwe voorziening optimaal in haar functionele behoefte en tast de ingreep tegelijkertijd het monumentale karakter van het pand niet aan.

Simon Hanemaaijer
Architect-Partner

Simon Hanemaaijer

Jan-Willem de Jong
Projectmanager

Jan-Willem de Jong