hero

Zilveren jubileum Frans

Nieuws/07 April 2023

Frans van Heemst is dit jaar 25 jaar werkzaam bij RoosRos Architecten. Een hele mijlpaal! In februari 1998 is Frans als tekenaar begonnen, momenteel is hij werkzaam als project-manager. Tijdens een gesprek met Frans blikken we terug op de afgelopen 25 jaar.

Na de MTS in Rotterdam is Frans eerst een jaar bij een architectenbureau in Rotterdam gaan werken. Omdat hij destijds veel in de file stond ging hij op zoek naar een werkplek dichter bij huis. Frans miste daar ook echter de uitdaging. “Ik was voornamelijk bezig met het tekenen van woningen”, zo vertelt hij. Via een vriend is hij bij RoosRos terecht gekomen. “Arjan heeft inmiddels een andere baan en ik ben blijven plakken.”

“Ik weet nog goed dat ik op sollicitatiegesprek ging bij Dick van Vliet en Mart Ros”, zo vertelt Frans met een glimlach. “Tijdens dat gesprek had ik, na een jaar op de werkvloer, alleen tekeningen van woningen om te laten zien, verder geen uitgebreid portfolio. Toen ik aangaf dat ik graag andere projecten wilde tekenen stonden ze hiervoor open en ben ik aangenomen. Dat dynamische in het werk is wat mijn werk leuk maakt!” Samen in een lerende organisatie zoals Roos en Ros, welke mij ook tevens de mogelijkheid gaf om de avond HTS bouwkunde en andere verdiepingscursussen te volgen.

“Als ik terugkijk op de afgelopen 25 jaar, voelt het alsof ik gisteren dat sollicitatiegesprek had. 25 jaar lijkt heel lang maar het is zo voorbij. De organisatie en het werk zijn veranderd, maar de passie blijft hetzelfde.” Frans is begonnen als tekenaar en momenteel werkzaam als projectmanager. Projectmanager houdt in dat je verantwoordelijk bent voor de sturing van de projecten. Bij RoosRos gebruiken we hiervoor de G(R)OTI(E)K methode: Geld, Risico, Organisatie, Tijd, Informatie, Emotie en Kwaliteit. Daarnaast geef je ook leiding aan het ontwerpteam, intern en extern. Frans vult aan “Je bent een goede projectmanager als je een klik hebt met je opdrachtgevers en alle betrokken partijen. Uitwerken wat je opdrachtgever vraagt en dit vervolgens samen met collega’s en een heel team realiseren. De oplevering van een project is dan ook een feestje waard. Terugkijken naar waar je met veel mensen soms jaren naartoe hebt gewerkt. Hier krijg ik energie van!”

Als we Frans vragen naar zijn eerste project moet hij lachen. “Mijn eerste nieuwbouw tekenproject is een project dat mij altijd zal herinneren. Een bedrijfspand voor Ozephius Staal in Oud-Beijerland. We zaten met het kantoor bovenin de vlasschuur van Nieuw-Beijerland – onder de rieten kap – te werken in de hitte. Dat was flink zweten.”

“Wat ik ook een heel leuk project vind is Van Iperen; elke keer kom je dan weer terug bij dezelfde opdrachtgever. In het begin was ik daar nog als tekenaar bij betrokken, nu als projectmanager. Destijds waren het twee kantoor woonhuizen die gesloopt werden; het eerste kantoor is in die periode gebouwd. Daarna is het kantoor 2.0 erachter gerealiseerd en nu zijn we voor Van Iperen bezig met een nieuwbouwplan voor een distributiecentrum. Steeds zit je met mensen om tafel die je goed kent, dat is erg leuk!”

“De bouwwereld staat nooit stil, er gebeurt veel. Zeker de afgelopen decennia. Duurzaamheid wordt een steeds groter begrip op verschillende vlakken. Dit thema is belangrijk voor onze organisatie, ik volg dit en het heeft mijn interesse. Dit brengt ook een bepaalde dynamiek met zich mee, waar ik mijn eigen kennis probeer uit te pikken.” Lachend: “Als die dynamiek mee blijft geven, dan hoop ik dat ik dat nog lang in goede gezondheid mag voortzetten."

"Op naar een gouden jubileum!” 😉