hero

Talentschool Rotterdam

Nieuws/12 April 2023

Op maandag 3 april is de officiële start van de bouw van de nieuwe Thorbecke Talentschool te Rotterdam gevierd. De school, gericht op voortgezet praktijkonderwijs in combinatie met sport en dans, is in opdracht van stichting BOOR ontworpen.

De nieuwbouw vormt, samen met de J.A. Bijlooschool (ook een ontwerp van RoosRos Architecten) en de bestaande Thorbecke locatie, de eerste groene openbare onderwijs- en sportcampus in Rotterdam-Prinsenland.

Strak gevelritme
Ronald van der Meer, architect: “De architectuur van de nieuwbouw kenmerkt zich door een strak gevelritme met grote glasvlakken aan de noordzijde, met een horizontale geleding als paviljoen aan de zuidelijke campus-zijde. Passend binnen de stempel- en strokenbouw uit de omgeving.” De opzet van de plattegrond is als een wiskundige vlieger, waardoor de openbare ruimtes rondom het gebouw zoveel mogelijk met elkaar verbonden worden.

Hoge kwaliteit
Binnen het gebouw is het onderwijs georganiseerd in een ring rondom het centrale atrium. Dit centrale hart verbindt alle niveaus met elkaar. In combinatie met een generieke kolomstructuur en losmaakbare gevels van herbruikbare Clickbrick-steen met houtskeletbouw, wordt dit een toekomstgericht onderwijsgebouw. De begane grond bestaat volledig uit lokalen voor praktijkonderwijs; het theoretisch onderwijs is op de twee verdiepingen daarboven te vinden. Matthijs van den Berg, projectmanager, “Dit gebouw wordt een school waar de leerlingen trots op kunnen zijn. Niet alleen universiteiten en hogescholen verdienen dit soort gebouwen, ook de VMBO scholen.”

Verificatieproces
Samen met ICS adviseurs hebben wij het project tot en met Prijs en Contractvorming doorlopen, BINX is de hoofdaannemer. In dit project werken we met een gedigitaliseerd programma van eisen. Hierdoor wordt het ontwerpproces op meerdere punten geverifieerd en de gewenste kwaliteit geborgd. Dit zorgt voor een goede kwaliteit.