hero

Winst selectie scholen Capelle aan den Ijssel

Nieuws/23 April 2019

In Capelle aan den IJssel gaan we aan de slag voor de Eben Haezerschool en Rehobothschool. Beide scholen worden samengevoegd in één onderwijsgebouw van 2500m² en 500m² gymzaal.

De lagentheorie van Stewart Brant was leidend bij het ontwerp van het gebouw. Door het gebruik van verschillende ontwerplagen met elk een eigen levensduur krijgt het gebouw een structuur en benaderingswijze die aanpasbaar en toekomstgericht is. Iedere laag heeft een eigen levensduur en een eigen kwaliteit en daarmee ook een eigen ontwerpaanpak. Het interieur zal in nauw overleg met de gebruikers worden vormgegeven.

Het nieuwe onderkomen van de twee scholen heeft een beschermende buitenschil die aansluit op de omgeving met een zachte binnenzijde die grenst aan het schoolplein. Golvende luifels vormen een zachte overgang van buiten naar binnen. Daarnaast fungeren deze luifels als zonwering waardoor er minder installaties in de school nodig zijn.

Rond het centrale hart liggen de leerclusters met een eigen entree. Het casco van de school is naar verschillende onderwijsvisies indeelbaar. Van een volledig open structuur zoals de Jenaplanschool de Spaaihoeve in Eindhoven tot een meer traditionele indeling met lokalen zoals de Eben-Haezerschool in Barneveld. De gymzaal is een separate constructie. Deze wordt overdag door de school gebruikt en kan in de avonduren recreatief gebruikt worden.

Naast dit nieuwe ontwerp voor de Eben-Haezerschool en Rehobothschool staan er nog twee RoosRos-projecten in deze buurt.
Drie op een rij: het IJsselcollege en de Amandelhof liggen straks in het verlengde van de twee scholen.