hero

Wereldwijde inspiratie

Verhalen/08 March 2024

In ons feestelijke jubileummagazine nemen architect partners en directieleden ons mee in het hart van RoosRos Architecten door middel van een persoonlijke blog. In deze blog schrijft Anja Ros over haar haar passie voor het creëren van een stimulerende werkomgeving waarin iedereen kan groeien.

Sinds mijn vroege jeugd ben ik opgegroeid met - en binnen - RoosRos. Om mij heen was er altijd aandacht voor mooie ontwerpen, technieken, materialen. Daar genoot ik van. Als kind keek ik vaak mee met mijn vader. Een bezoek aan een bouwplaats was een feestje. Toen ik ouder werd, kreeg ik enerzijds een fascinatie voor de zachte kant van de organisatie: de mensen. Aan de andere kant trok ook de bedrijfsmatige, organisatorische kant. Juist het kunnen combineren van die twee zaken geeft me heel veel voldoening.

Afgelopen vakantie liep ik met mijn man en twee kinderen door de smalle, soms rommelige straten van de miljoenenstad Taipei in Taiwan. Een kakofonie van geluid, met voorbijrazende scooters en toeterende taxi’s. En toch, af en toe een prachtig stadspark. Daar proef je de stilte en ervaar je de rust. Strakke architectuur die wordt afgewisseld met traditionele eethuisjes. Uit iedere deur een andere geur. Zoveel mensen, zoveel verhalen. Wat drijft deze mensen?

Ik geniet intens van al die verschillende mensen en die verschillende culturen. Het geeft me energie. Niet alleen privé, maar ook in mijn werk. Mijn passie zit in het zorgen dat mensen het prettig vinden om bij ons te werken. Dat levert interessante vragen op. Zoals de huizen in Taipei allemaal anders zijn, zijn ook de mensen bij RoosRos allemaal verschillend. Hoe geef je hen als organisatie de ruimte om te groeien? Hoe beweeg je als organisatie mee met de veranderende eisen van nieuwe generaties? Die vragen zijn de rode draad in mijn werk. Dit jaar hebben we alle generaties in ons bureau afzonderlijk gesproken. Dat was leuk en leerzaam. We vroegen de mensen wat ze fijn vonden en wat er beter kon bij RoosRos. De antwoorden liepen zeer uiteen, van een kantoorhond tot opleidingen, en alles daartussen. Wat geeft het veel voldoening wanneer je merkt dat sommige veranderingen meteen aanslaan. Niet alleen om de organisatie te optimaliseren en te professionaliseren, maar vooral om de mensen maximaal tot hun recht te laten komen. Ik word oprecht blij als collega’s passie uitstralen en plezier hebben in hun werk.

Het bijzondere van RoosRos is dat we ondanks alle verschillen niet zomaar een clubje van 65 losse individuen zijn. We delen namelijk allemaal het RoosRos-DNA. Wat dat is? Als ik dat moet uitleggen, denk ik aan een lampionnenwinkel die ik tegenkwam in Taipei. Op het eerste gezicht een vrolijke chaos: eindeloze stapels lampionnen, in tientallen kleuren en evenzoveel maten. Je kon merken; de verkoopster was trots op haar winkeltje. Iedere lampion droeg haar stempel, met de hand erop gezet. Dat is mijn werk, dat is RoosRos. Een fijn bureau, waar de unieke kwaliteiten van de mensen maximaal tot hun recht kunnen komen en waar we samen werken aan onze passie: architectuur!