hero

Uitbreiding voor Rietveld

Nieuws/01 July 2021

In Badhoevedorp wordt een bestaande school – ontworpen door Gerrit Rietveld – uitgebreid. Het gebouw is een monument en wordt grondig verbouwd. De realisatie van de uitbreiding is inmiddels gestart.

Schoolgebouw zonder gangen
Bestaand en nieuw zijn als totaal ontworpen. Lakerveld ingenieurs- & architectuurbureau heeft de advieswerkzaamheden voor het interieur van het monument verricht. RoosRos heeft in het ontwerp van het aangrenzende nieuwe gebouw de geest van architect Rietveld voortgezet. Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp zijn de daglicht- en groenbeleving vanuit alle onderwijsruimtes. Het resultaat: een gebouw zonder gangen waar een gezonde en toekomstgerichte leeromgeving gecreëerd wordt.

Overzichtelijk en transparant 
Architect Henk de Gelder: “Vanuit alle ruimtes ervaar je buiten. Dit hebben we gedaan door een tweetal patio’s in het gebouw te ontwerpen om zo maximaal daglicht en groenbeleving te creëren. In het hele gebouw zijn de lokalen gekoppeld aan leerpleinen. Dit zorgt niet alleen voor een overzichtelijke en transparante school, maar het sluit ook goed aan op het daltononderwijs wat op deze school gegeven wordt. Wat dit gebouw zo gaaf maakt is dat het een moderne school is met een open structuur.”

Toekomstgericht en Energieneutraal
De flexibiliteit van het gebouw zit vooral in de binnenwanden die niet dragend zijn. Door een grote vloeroverspanning en de dragende buitengevels is de school in de toekomst volledig vrij indeelbaar. De duurzame installaties zoals zonnepanelen, ledverlichting en daglicht afhankelijke lichtschakeling zorgen ervoor dat de school energieneutraal en gasloos is. De gevels aan de zuidzijde zijn voorzien van passieve zonwering in combinatie met buitenzonwering. Het gebouw scoort gemiddeld een 8 op de GPR-score. De nieuwbouw wordt naar verwachting in het voorjaar van 2022 opgeleverd.