hero

Een uitnodigend gebouw met allure

Verhalen/09 July 2021

Verscholen tussen de duinen, aan het Zeeuwse strand is Duinhotel Breezand te vinden. Een prachtig ontwerp dat onder leiding van architect Henri Zwerus tot stand is gekomen. Met de versoepelingen op komst maakt het hotel zich klaar voor een drukke zomer. Wij namen een kijkje achter de schermen en spraken mede-eigenaar Leon de Visser, restaurantmanager Anniek de Visser en gasten van het hotel over het gebouw, de beleving en hun favoriete plekken in het hotel.

Waar ligt het begin van het plan tot het bouwen van het Duinhotel Breezand?
Leon: “Mijn opa en oma zijn vroeger begonnen met de verhuur van vakantiehuizen in Vrouwenpolder. Kleinschalig en alles met de hand, computers waren toen nog niet in beeld. Mijn beide ouders zijn ook in het verhuurbedrijf gaan werken en hebben dit later overgenomen. Zij hebben mooie kansen gekregen om het bedrijf steeds verder te laten uitgroeien en inmiddels ben ik ook al een aantal jaar werkzaam binnen Breezand Vakanties. Veel verschillende accommodaties zijn gerealiseerd waardoor er steeds meer gasten konden genieten van een vakantie in het mooie Vrouwenpolder. Mijn vader is een echte ondernemer; hij is creatief en pakt kansen graag met beide handen aan. Toen we samen, uiteraard ook met mijn moeder, nadachten over de volgende stappen voor de groei van ons bedrijf, had het uitbreiden van de receptieruimte prioriteit; we groeiden uit onze voegen!  Acht jaar geleden zijn we toen met de gemeente gaan kijken naar eventuele mogelijkheden voor uitbreiding.”

“Nadenkend over een nieuw receptiegebouw, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en ruim gedacht: waarom maken we er geen hotelkamers bij? En dat hebben we gedaan. We hadden voor ogen niet alleen een mooi en stijlvol hotel te realiseren, maar ook een bijdrage te leveren aan de gemeente Veere en de weg waaraan het hotel gevestigd is. De verbinding tussen het dorp en het strand kon in onze ogen beter: mooie fietspaden, Zeeuws groen en een korte weg naar het weidse strand. Dat plan hebben we voorgedragen aan de gemeente en uiteindelijk hebben wij en andere ondernemers bijgedragen aan de plannen om de vergunning te verkrijgen. Deze bijdrage gaat gebruikt worden om de hoofdweg, die langs het hotel naar het strand loopt, te verbeteren.”

Anniek: “Wij zijn eigenlijk al heel lang bij dit project betrokken. In oktober 2019 zijn we in contact gekomen met familie De Visser. Toen stond de basis van het hotel al, maar verder eigenlijk nog niets. Voor de horeca, die gevestigd is in Duinhotel Breezand, zochten zij een geschikte restaurantmanager en chefkok. Dat zijn wij, mijn verloofde en ik, geworden! Sinds januari 2020 zijn wij in dienst en begonnen we met het opstarten van de brasserie. Hierin hebben we intensief samengewerkt, zodat het hotel en de brasserie één geheel vormen. Nu kunnen zowel hotelgasten als voorbijgangers gebruik maken van de brasserie.“

Hoe hebben jullie het proces ervaren van schets tot realiteit?
Leon: “Als heel prettig. Mijn vader en ik hebben heel veel concepten en tekeningen gemaakt. Lekker ouderwets met overtrekpapier en een liniaal. De samenwerking maakte het vooral heel leuk, doordat de architecten van RoosRos ons de ruimte gaven om onze ongefilterde input te geven. De samenwerking was heel gemoedelijk en laagdrempelig, er is goed naar onze ideeën en meningen geluisterd. We zijn daarnaast bij elk vraagstuk betrokken geweest en konden elke vraag stellen die bij ons naar boven kwam en kregen daar ook altijd antwoord op. Het is echt in co-creatie ontstaan en dat werkte heel fijn.”

Wat is jullie favoriete of meest bijzondere ruimte in het gebouw?
Anniek: “Voor mij is dat wel echt de brasserie. Ik ben vanaf het begin van het opstarten van de brasserie geweest. Van de indeling van de tafels tot wat er op de drankenkaart en menukaart zou komen. Hierdoor is het echt ons eigen ding geworden en dat is ook wat Jan, Irene en Leon voor ogen hadden.”

“Het overdekte terras is een van de mooiste stukjes van het de brasserie. We kunnen er alle kanten mee op. In de winter kunnen we dit gedeelte goed verwarmen, zodat we ook tijdens de koudere maanden hier onze gasten kunnen ontvangen. In de zomer gooien we alle glazen schuifwanden open en waait er een licht zomers briesje door de ruimte. Een hele andere beleving in precies dezelfde ruimte, dat maakt Brasserie Dune het hele jaar door een heerlijke plek om te werken! De vorm van het pand en het gebruik van veel glas past ook goed bij de hele sfeer van de brasserie en maakt dat alle ruimtes licht zijn.’’

Leon: “In principe zijn alle hotelkamers favoriete plekjes. We hebben veel ronde hoeken en het hotel heeft een unieke vorm. Hierdoor heeft de gast bij elke kamer een totaal ander uitzicht. Maar als ik echt iets moet noemen, sluit ik me aan bij Anniek haar keuze. Vanaf het overdekte terras zie je de beleving van de gasten en de hotelkamers. Je proeft hier echt de sfeer en je ziet het gebouw tot leven komen. ”

Hoe ervaart u het hotel?
Gasten: “Wij zijn zojuist gearriveerd en onze eerste indruk is erg goed. Het is een uitnodigend gebouw met allure. Het past met zijn vorm en stijl helemaal in de omgeving. We waren zo onder de indruk dat we zojuist bij de receptie hebben gevraagd welk architectenbureau dit hotel ontwerpen heeft. Wij gaan van onze vakantie genieten, dat gaat hier zeker lukken!”

 

 

Benieuwd naar het project? Bekijke dan: https://www.roosros.nl/project/hotel-breezand/

“Achter de schermen” is een maandelijkse rubriek met een persoonlijke kennismaking met mensen, door mensen, voor mensen. Daar doen we het voor!