hero

Transformatie Stationsplein Den Haag

Nieuws/19 June 2019

Een ‘nieuw gezicht’ voor het voormalige Grote Belastingkantoor aan het Stationsplein in Den Haag. Na bijna tien jaar leegstand krijgt deze plek een nieuwe bestemming. In het gebouw komen 199 hotelkamers en 66 middeldure huurappartementen. In de plint houden de huidige supermarkt en horeca hun plek.

In het jaarverslag van de Welstands- en Monumentencommisie 2015-2018 Den Haag schrijft deze commissie over deze transformatie:

“Het voormalige ‘grote’ belastingkantoor wordt getransformeerd tot een complex met hotel en appartementen met een commerciële plint. Het betreft een combinatie van uitbreiding en vernieuwing van de gevels. De bestaande bebouwing heeft een kenmerkende structuur en architectuur, die het gebouw enerzijds tot een duidelijk accent in de omgeving maakt – samen met het pand aan de andere zijde van de Stationsweg markeert het de route naar het historische centrum – en anderzijds aansluit bij de veel kleinere schaal van de belendingen.”

“Het ontwerp behoudt een belangrijk deel van deze structuur, met verspringingen in hoogte en diepte. Tegelijkertijd wordt het accent op de hoek Stationsweg/Stationsplein versterkt door die hoek op te vullen en te verhogen. Ondanks de nieuwe schaal van het gebouw blijft de aansluiting op en de overgang naar de veel lagere belendingen goed doordacht, onder meer door de hoogte- en dieptesprongen in de gevel. Door de gevelindeling is hier sprake van een duidelijk op zichzelf staand gebouw, maar door de materiaalkeuze en -toepassing sluit het goed aan op de sfeer en de kwaliteit van de omgeving.”

De ontwikkeling van het Grote Belastingkantoor past in de update van het hele gebied. Het tegenover zijn grote broer gelegen Kleine Belastingkantoor, dat omgebouwd is tot studentenwoningen, is al opgeleverd. Ook de openbare ruimte rond het Stationsplein wordt en is verbeterd en verlevendigd. "Niet zo lang geleden was de Stationsbuurt nog noodgebied", aldus wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling en Wonen). "Inmiddels is het een zeer levendige en aantrekkelijke wijk. De metamorfose van deze zo beeldbepalende leegstaande kantoren betekent opnieuw een geweldige impuls."