hero

Spannend lijnenspel

Nieuws/21 January 2021

RoosRos ontwerpt in opdracht van Dudok Logistiek Vastgoed een gezond en duurzaam kantoor voor Dylan Steel Solutions. Op het nieuwe DistriPark Dordrecht krijgt het bedrijf een nieuw distributiecentrum en kantoor, van gezamenlijk zo’n 35.000 m2. Het warehouse werd ontworpen door Design Logics, RoosRos kreeg de opdracht om het kantoor te ontwerpen en van beide ontwerpen een architectonische eenheid te maken.

Dylan Steel Solutions levert stalen buizen, fittingen, flenzen en bijbehorende diensten aan onder andere de energiesector, offshore en de petrochemische industrie. Projectarchitect Henk de Gelder ontwikkelde een kantoor dat een naar buiten verspringend onderdeel vormt van het totale volume. Dankzij een transparante invulling met een verticale structuur krijgt het kantoor heel veel licht binnen. De Gelder vertelt: “Bij RoosRos streven wij altijd naar gezonde kantoorgebouwen. Dat betekent groen, licht en zicht. Om dit ook in dit gebouw te bewerkstelligen hebben we in het volume twee grote vides gemaakt die niet alleen zorgen voor veel daglicht, maar ook voor interactie tussen de verschillende kantoortuinen. In de vides hebben we bovendien groen gepositioneerd, om een zo natuurlijk mogelijke beleving te creëren.”

Spannend lijnenspel
Door met de structuur in de verschillende gevels te variëren hebben De Gelder en zijn team een spannend lijnenspel gecreëerd. De lange gevel van het warehouse kreeg een horizontale belijning, de glazen gevel van het kantoor een verticale. Door te spelen met open en dicht, afhankelijk van de functie achter de gevel, ontstaat een samenhangend geheel dat toch variatie en spanning biedt. Het kantoor kreeg bovendien een ‘zwevende’ kopgevel. Door de 3D gevelbeplating ontstaat er een interessant lichtspel, dankzij schaduwwerking en veranderende lichtreflecties op de rechthoekige vlakken van de gevel.

Energie en wateropvang
Zoals bij ieder RoosRos-ontwerp stond ook bij dit project duurzaamheid centraal. De Gelder vertelt: “Met het oog op zo min mogelijk emissies is het hele dak voorzien van zonnepanelen, waardoor het overgrote deel van de benodigde energie zelf wordt opgewekt. Maar duurzaamheid gaat verder dan dat. Wat het project uniek maakt is de wateropvang op het terrein. Onder de parkeervakken wordt regenwater opgevangen en langzaam afgevoerd, zodat het riool niet overbelast raakt. Zo zorgt het gebouw niet alleen goed voor zijn gebruikers, maar ook voor de omgeving.”

Het gebouw krijgt het certificaat BREEAM, met criterium ‘very good’.

Ontwerp warehouse: Design Logic
Ontwerp kantoor en exterieur: RoosRos architecten
Aannemer: Bouwbedrijf Vrolijk

Render vogelvlucht: Designlogic