hero

Parkboerderij de Kiboe-Hoeve

Nieuws/09 February 2023

In het groene hart van Zwijndrecht wordt de Kiboe-Hoeve volledig vernieuwd. RoosRos maakte het ontwerp voor een langgerekt gebouw met een karakteristiek zadeldak op een ritme van houten spanten.

De duurzaamheidsambities en wensen van de gemeente, de stichting Vrienden van de Kiboe-Hoeve en de beheerder van de kinderboerderij zijn door RoosRos vertaald in het ontwerp, waarbij het kenmerkende oranje puntdak een centrale rol vervult. De kinderboerderij blijft op de huidige locatie waar, door een nieuwe indeling, meer ruimte voor dieren en bezoekers ontstaat. 

Ruimtelijke plan
Met de bestaande situatie als uitgangspunt wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de kavel. De huidige structuur wordt versterkt door nieuwe routes aan te leggen. De buitenste ring aan het water krijgt een weidestructuur waardoor de boerderij van een afstand zichtbaar is en het bestaande groen op de kavel zoveel mogelijk behouden kan blijven. In het ontwerp komen naast de verharde wegen ook ontdekkingspaden; onverharde paden die jong en oud op een avontuurlijke manier over het groene terrein leiden.

Aanpasbaar hoofdgebouw
Via de nieuwe entree leidt de hoofdas de bezoeker direct naar het centrale punt; het kenmerkende oranje puntdak. Langs de hoofdas wordt het nieuwe hoofdgebouw geplaatst. Opvallend in het ontwerp is het langgerekte zadeldak. Het hoofdgebouw bestaat uit een ritme van houten spanten; daartussen  is de plattegrond vrij indeelbaar en het gebruik van het gebouw eenvoudig aanpasbaar. Het dak wordt, als een deken over tentstokken, op de spanten geplaatst. Uitbreiden is daardoor een kwestie van een nieuw spant bij het gebouw te betrekken. Dat biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. In het hoofdgebouw wordt een multifunctionele ruimte ondergebracht en zijn de voorzieningen voor de medewerkers en het beheerderskantoor geprojecteerd.

Circulair bouwen
De duurzaamheidsambities zijn op verschillende manieren vertaald in het ontwerp. Er is gekozen om materialen uit het, nog te slopen, naastgelegen zwembad te hergebruiken. Doormiddel van een kansenscan is er bepaald welke materialen nuttig en bruikbaar zijn voor het ontwerp van de Kiboe-Hoeve. Zo krijgt de houten sportvloer een tweede leven als wandbekleding, worden plafondplaten hergebruikt als akoestische materiaal en worden verlichtingsarmaturen opnieuw ingezet. Daarnaast bestaat de basis van het hoofdgebouw uit een houten constructie en zijn de gevels biobased. Het toepassen van groene daken aan de voorzijde van het gebouw, de zonnepanelen en de waterdoorlatende bestrating sluit aan op het groene karakter van de Kiboe-Hoeve.

Vanaf maart begint de sloop van de boerderij.  De Kiboe-Hoeve opent eind september haar deuren als compleet vernieuwede en duurzame parkboederij.