hero

Parc Alcazar

Nieuws/11 April 2022

In Puttershoek heeft RoosRos Architecten in opdracht van Stebru 'Parc Alcazar' ontworpen. Een groene, duurzame en vriendelijke woonbuurt met een rijk palet aan woningen. Een plek waar jong en oud elkaar vinden en iedereen zich thuis voelt. Met een knipoog naar het verleden blijven de herinneringen van discotheek Alcazar bestaan.

Traditioneel in een eigentijds jasje
De zevenenzestig woningen van appartementen, twee-onder-één-kap woningen, rijwoningen, beneden- en bovenwoningen tot aan vrije kavels zijn als één geheel ontworpen en zijn als familie van elkaar. De co-creatie tussen omwonenden en RoosRos heeft geresulteerd in een architectuur met traditionele elementen die modern zijn gedetailleerd. De puntdaken, gemetselde gevels van warm gemêleerde baksteen, het ritme van de ramen, de rollaag erboven en de donkere plint zorgen op een harmonieuze manier voor de traditionele uitstraling. Tegelijk zorgt de strakke, eigentijdse vormgeving voor een tijdloos en rustig geheel. De bijzondere herinneringen aan Alcazar worden verwerkt in kunstwerken aan de gevels, ontworpen door Alex Prooper. Ook de oude ALCAZAR-letters komen terug op de gevel van de appartementen.

Menselijke maat
Kleinschaligheid en de menselijke maat hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vormgeving van de wijk. Door het spel in hoogtes, bijvoorbeeld de getrapte volumes van de appartementen, en de verspringingen van de gevels van alle gebouwtypes ten opzichte van elkaar, oogt het geheel niet massief. Aan die speelsheid dankt de buurt haar vriendelijke karakter.

Parkachtige omgeving
De buitenruimte is in samenspraak met Ars Virens ontworpen. Uitgangspunten voor de buitenruimte waren klimaatadaptatie, veel groen om hittestress te verminderen en het behoud van bestaande kwaliteiten. Ook de verbinding met het achtergelegen park De Beizenweide was een belangrijk aspect. De bruggetjes leggen de verbinding met het park en de natuurlijk oeverrand versterkt de parkachtige omgeving in de wijk.

Groene woningen
De woningen worden net zo groen als de omgeving. Zo worden alle woningen behoudens de beneden-bovenwoningen energieneutraal doormiddel van warmtepompen en zonnepanelen. Dat houdt in dat alle gebouwgebonden energie duurzaam opgewekt wordt. Dit is zelfs fors duurzamer dan wettelijk voorgeschreven!

Planning
De komende periode wordt het plan verder uitgewerkt en het bestemmingsplan, dat woningbouw op deze locatie mogelijk moet maken, vastgesteld en ter inzage gelegd. Medio oktober 2022 zal gestart worden met de verkoop.

Meer informatie over de woningen en de verkoop vindt u op https://www.parc-alcazar.nl/.