hero

Ondernemen met uitstraling

Nieuws/26 June 2024

De 45 businessunits in Huizen die samen District H vormen, zijn verdeeld over drie gebouwen. Het betreft verschillende units, elk met een eigen ligging, afmeting en uitstraling. Onder het motto ‘ondernemen met uitstraling’ is gekozen voor een hoogwaardige uitstraling. Peter van Dijk is namens Herkon, ontwikkelaar van dit project, betrokken. Jos Hermans heeft met zijn collega’s van RoosRos Architecten het ontwerp gemaakt.

Peter en Jos vertellen wat de toegevoegde waarde van de uitstraling is voor District H.

Historische locatie
Bedrijventerrein ’t Plaveen is een zeer aantrekkelijke vestigingslocatie voor een brede groep ondernemers. Gelegen tussen de haven en de oude dorpskern, wordt het bedrijventerrein gekenmerkt door karakteristieke industriële bebouwing met cultuurhistorische waarde, zoals de naastgelegen Krachtcentrale, die is gebouwd in 1938.

Uitdagingen tijdens de ontwikkeling
Peter: “Eén van de grootste uitdagingen, was het creëren van een project dat zowel modern als historisch verankerd is. Jos en zijn team hebben goed gekeken naar de historie van de plek en de omliggende panden, die allemaal een rijke geschiedenis hebben. Helaas is in de loop der jaren veel karakteristieke bebouwing verloren gegaan, toen rond het jaar 1932 de Afsluitdijk  gereed was, stopte de visserij hier. Met stoer metselwerk en industriële kenmerken wilden een karaktervolle uitstraling creëren, die recht doet aan de geschiedenis van de locatie.”

Ruime omgevingsplanmogelijkheden
“Oorspronkelijk waren 34 grote businessunits gepland”, vervolgt hij. “Maar we merkten dat de markt daar minder op reageerde. Daarom hebben we het plan aangepast en zijn er elf extra units bijgekomen. Dat bleek een goede beslissing, want de verkoop loopt nu voorspoedig. We richten ons op een brede doelgroep en de ruime omgevingsplanmogelijkheden maken het aantrekkelijk voor veel verschillende bedrijven. De uitstraling van dit project ligt hoger dan van het gemiddelde bedrijfspand. Wij richten ons op ondernemers die belang hechten aan de toegevoegde waarde van die uitstraling.”

Uitstraling als voornaamste opdracht
‘Uitstraling’ was de voornaamste opdracht die Herkon bij RoosRos Architecten neerlegde. Jos: “Onze inspiratie hebben wij geput uit de rijke, industriële historie van de omgeving. We hebben oude foto’s en documenten bestudeerd om de karakteristieke elementen van de voormalige gebouwen te begrijpen. Daaruit is dit ontwerp ontstaan, dat refereert aan het verleden met een moderne twist. Denk aan het gebruik van zaagtanddaken, grote raampartijen met roedeverdeling en een verticaal karakter in het metselwerk.”

Functionaliteit en bewezen kwaliteit
Jos: “Het was belangrijk de functionaliteit en de bewezen kwaliteit van de oude gebouwen terug te laten komen. Tegelijkertijd hebben we moderne technologieën en duurzaamheid geïntegreerd. We hebben gekozen voor hoogwaardige materialen die in lijn zijn met de historische context, zoals baksteen en dunne raamverdelingen. Gecombineerd met moderne elementen, zoals overheaddeuren en aluminium kozijnen. Daardoor zijn de gebouwen zowel tijdloos als toekomstbestendig.”

Flexibele, modulaire indeling
Jos: “Een bijzonder aspect, is de flexibele, modulaire indeling van de units. Dat geeft ondernemers de mogelijkheid hun ruimte naar eigen inzicht in te delen en aan te passen aan toekomstige behoeften. Door het zorgvuldige ontwerp hebben we een vlotte samenwerking met de gemeente Huizen ervaren. Dat is het vergunningstraject zeker ten goede gekomen!”

Samenwerking Herkon en RoosRos Architecten
Jos: “De samenwerking met Herkon verliep uitstekend. We hebben elkaar voortdurend geïnspireerd en uitgedaagd het maximale resultaat te bereiken. Het wederzijdse vertrouwen en creatieve input hebben geleid tot een project waar we beiden trots op kunnen zijn. Het is prettig samenwerken aan een project dat een positieve bijdrage levert aan de toekomst van deze historische locatie.” Peter: “Gezien onze jarenlange samenwerking met RoosRos Architecten, wisten we ‘wie we in huis’ haalden en wat we konden verwachten. Het was een bewuste keuze RoosRos Architecten te betrekken bij dit project. Wij hechten beide grote waarde aan langdurige en duurzame relaties.”

Historische referenties en moderne voorzieningen
Peter: “District H is uniek door de combinatie van historische referenties en moderne voorzieningen. De locatie, midden in 't Gooi, biedt uitstekende ontsluiting én een rijke geschiedenis. De aandacht voor detail en het gebruik van hoogwaardige materialen zorgen dat het aantrekkelijk is voor ondernemers hier hun bedrijf te vestigen.”

Toekomstperspectief
Jos: “We zetten de volgende stap in de historie van deze locatie! Het is een voorbeeld hoe hergebruik van het verleden kan bijdragen aan een duurzame en waardevaste toekomst. We leveren een positieve bijdrage aan wat ons te wachten staat!” Peter: “District H biedt ondernemers een unieke kans te ondernemen met uitstraling. We zijn heel tevreden over de voortgang, de kwaliteit én de samenwerking.”