hero

Nominatie Zeeuwse Architectuurprijs 2022

Nieuws/30 May 2022

Wat is het mooiste of beste gebouw, stedelijke project of interieurontwerp dat het afgelopen jaar in Zeeland is uitgevoerd? Op die vraag geeft de Zeeuwse Architectuurprijs antwoord. Voor de PZC-Publieksprijs kunt u tot 16 juni stemmen op het RoosRos project Fase K van de wijk Aria.

Fase K
Fase K, bestaande uit 37 diverse woningen, is een van de laatst opgeleverde uitbreidingen van de wijk Aria. Aria is niet zomaar een standaard woonwijk. De stijl van de wijk is geïnspireerd op de traditie van de dorpen in Zuid-Beveland. In fase K worden alle positieve karaktertrekken van de Zeeuwse dorpen gecombineerd in één buurt.

Speelse rijwoningen
RoosRos Architecten heeft diverse type woningen ontworpen in deze fase. De stedenbouwkundige plaatsing in het plangebied bepaalt de uitstraling en plattegrond van de woning, de ingrediënten voor architectuur. De woning reageert met respect op zijn omgeving en speelt optimaal in op de kansen van de plek. Zo resulteert de architectuur in speelse rijwoningen aan de Cellostraat met verticale accenten in de voorgevel en een compleet tuingericht woonprogramma en kloeke rijwoningen met de repeterende aangekapte dakkapel aan het Pykeswegje. Elke woning heeft zijn eigen duidelijk herkenbare architectonische kenmerken. In het ontwerpproces van de woningen stond de individuele beleving van de bewoners voorop, de gebruiker en woonbeleving staat steeds centraal. Herkenbaarheid, karakter en uniciteit, een echt Zeeuws ‘da’s die van mien’. De riante rijtjeshuizen in herenhuisstijl doen denken aan statige burgemeestershuizen, dokterswoningen of pastorieën in Bevelandse dorpen. De woningen doen recht aan hun locatie, grenzend aan het Vedelplein, het marktveld - het groene plein - als hart van de wijk.

Zeeuws woonhof
Wat fase K helemaal uniek maakt, is het Zeeuwse woonhof nieuwe stijl, ook wel het ‘boerenhof’. In diverse historische Zeeuwse dorpen en binnensteden zijn authentieke hofjes te vinden. In Aria krijgt deze sfeer een nieuwe vorm. Hier staan geschakelde levensloopwoningen rond een gemeenschappelijke groen ingericht en autovrij hof. Het hof is zo gesitueerd dat er een rechtstreekse visuele verbinding is met de statige, monumentale boerderij uit 1674 ‘Hof Welgelegen’. De plattegronden zijn geschikt voor een diversiteit aan doelgroepen, maar zeker voor hen die een compleet woonprogramma op de begane grond wensen. De slaapkamer, gelegen aan het gemeenschappelijke hof, is ook een ideale thuiswerkplek.

De woningen zijn gasloos, energiezuinig door bodemwarmtepomp en gebruik van zonnepanelen. Hemelwater wordt afgevoerd via molgoten en komt terecht in het oppervlaktewater en in de groene openbare ruimte.

Zo wordt wonen in Ara fase K dus thuiskomen. In je eigen écht Zeeuwse woning.

Stemmen kan tot 16 juni via: Wat is het mooiste nieuwe bouwwerk van Zeeland? Stem mee! | Mooiste gebouw van Zeeland | pzc.nl