hero

Next Generation

Verhalen/23 October 2023

Hoe kijkt de nieuwe generatie aan tegen architectuur? Welke dromen hebben kinderen over de toekomst? Tekstschrijver Chantal Richter interviewde de kinderen van onze collega’s, voor ons feestelijke jubileummagazine. Sommige vinden het werk van hun ouders heel erg leuk, anderen zéker niet. Maar de rode draad in alle gesprekken is toch wel dat deze kinderen tussen de 4 en 20 jaar trots zijn op hun ouders. Om wie ze zijn en hoe ze met hun werk omgaan.

"Elk huis een eigen moestuin"
Heidi Zwerus, 12 jaar: "Wat ik verwacht voor de toekomst? Bij ieder gebouw rekening houden met de mensen die niet kunnen lopen en in een rolstoel zitten. Door een handig systeem dat in de gebouwen zit. Maar het moet ook praktisch zijn voor de mensen die wel kunnen lopen. Op alle daken verwacht ik ook zonnepanelen. En genoeg bomen rondom het huis en in de tuin. Het mooist is een praktische achtertuin met genoeg groen, maar ook met een plek voor de mensen om lekker te zitten. En elk huis een eigen moestuin."

"Met mijn vader een bakkerij ontwerpen!"
Isa de Gelder, 12 jaar: "Ik ontwerp graag zelf gebakjes. Ik houd van creatief bezig zijn en dingen uitproberen. Eigenlijk kun je dat vergelijken met wat mijn vader op zijn werk doet, want hij ontwerpt gebouwen. Pas heb ik voor een project op school een distributiecentrum van Neele-Vat nagemaakt. Een ontwerp van mijn vader. Dat deed ik met 6 cakes, die ik met room aan elkaar smeerde. Met kleurstoffen kon ik de goede kleur grijs namaken. Een van mijn dromen is om zelf een bakkerij te beginnen. Het lijkt me wel wat om die bakkerij samen met mijn vader te ontwerpen!"

"Ruimte-krabbers"
Chen Nobel, 7 jaar: "Mijn moeder is volgens mij architect, net als mijn opa. Ik denk dat het voor een architect belangrijk is om goed te kunnen tekenen en na te denken. Ik maak zelf abstracte tekeningen, in kleur. Het mooiste gebouw van de wereld staat in Taiwan, dat is de Taipei 101. Toen ik 3 jaar was, en afgelopen vakantie, ben ik op de 90e verdieping geweest, wel 500 meter hoog! Je hebt daar prachtig uitzicht. Ik denk dat Nederland over 70 jaar ook veel meer hoge torens gaat krijgen; ruimte-krabbers."

"Bijzondere gebouwen"
Lydia van Heemst, 20 jaar: "Alhoewel ik architectuur dankzij mijn vader heel interessant vind, wil ik zelf arts worden. Ik zit in het derde jaar van de studie geneeskunde. Ik volg het instagramaccount van RoosRos en zie daar bijzondere gebouwen voorbij komen. Zeker als het van mijn vader is, vind ik het extra leuk om te zien. Zolang RoosRos blijft ontwerpen, dan komen er nog een hoop mooie gebouwen bij in de toekomstige wereld!"

"Meer groen"
Myrthe Ros, 15 jaar: "Ik denk dat de huizenbouw vanaf nu erg zal veranderen. Denk bijvoorbeeld aan huizen van gerecycleerde materialen. Maar niet alleen de huizenbouw zal veranderen, ook het landschap. Het lijkt mij erg mooi en goed voor de natuur als er meer groen komt, zoals bloeiende akkerranden en bomen. Later wil ik iets in de creatieve hoek gaan doen, maar wat precies dat weet ik nog niet."
Hannah Ros, 17 jaar: "De grond raakt op, ik denk dat er in de toekomst minder nieuwe gebouwen bij kunnen komen. In plaats van steeds weer nieuwe gebouwen te ontwerpen, moeten oude gebouwen verduurzaamd en vernieuwd worden. RoosRos is een veelzijdig bureau, waar ik trots op ben."

"Behalve spinnen!"
Anne Roos Schipper, 12 jaar: "Heel de dag achter een bureau stil zitten, dat zou ik echt niet willen! Mij te saai. Ik ga dus later zeker wat anders doen dan mijn vader, alhoewel ik ook best wel van tekenen houd. Het lijkt mij gezellig en fijn om iets met dieren te gaan doen. Ik heb een konijn en cavia’s, en zit op paardrijden. Alle dieren vind ik eigenlijk wel leuk. Behalve spinnen!"

"Volgens mij heeft mijn vader een leuke baan"
Caro van Burg, 12 jaar: "In de vakantie mag ik op vrijdag wel ‘s mee naar het kantoor van RoosRos. Dan eten we tussen de middag een broodje, dat vind ik gezellig. Volgens mij heeft mijn vader een leuke baan, maar het is wel veel achter de computer. Naast mijn beide oma’s is chefkok Miljuschka mijn grote voorbeeld, ik probeer veel van haar recepten uit."

"Ik wil later brandweerman worden"
Floris Ros, 4 jaar: "Ik wil later brandweerman worden: met water spuiten, pionnen neerzetten en de auto besturen. Mijn vaders kantoor heeft de brandweerkazerne in Klaaswaal gemaakt. Die kazerne is zwart, maar dat vind ik geen mooie kleur. Hij moet rood geverfd worden, dan is het pas een échte kazerne."