hero

Klimaatbestendige wijk ’t Groen

Nieuws/19 September 2023

Waar wonen en groen samenkomen. Waar verschillende doelgroepen een plek krijgen. Waar ingespeeld wordt op een veranderend klimaat. In week 37 is de eerste paal geslagen voor het nieuwbouwproject ’t Groen in Heinenoord.

Bovengemiddeld groen
De nieuwe wijk krijgt circa 157 woningen in een duurzame en bovengemiddeld groene omgeving. Sander Ros: Samen met Echo Urban Design heeft RoosRos Architecten een plan gemaakt dat inhaakt op kenmerken van de omgeving. Enerzijds de historische bebouwing van het dorp Heinenoord en anderzijds de polderstructuur van de omliggende landelijke omgeving. ’t Groen krijgt een statige laan met woningen, een meanderende groenzone met fraaie woonhofjes en landelijk wonen aan de kreek.

Klimaatbestendig en duurzaam
In het project wordt ingespeeld op het veranderende klimaat. Door de toepassing van veel groen wordt hittestress tegengegaan en ontstaan mooie schaduwplekken. De kreek en een biodiverse natuurzone met wadi’s zorgen voor een waterbuffer bij stevige regenbuien. ’t Groen wordt gasloos met eigen voorzieningen voor energie-opwekking. 48 woningen in fase 1 worden BENG uitgevoerd; 20 woningen nul-op-de-meter. In Q4 van 2024 zullen de eerste woningen opgeleverd worden. Architect Jos Hermans: “Je plek vinden tussen krekels en mezen, het ruisen van het ranke riet en de hartslag van de bomen, de geur van de historie en het aroma van de toekomst. Wonen wordt beleven en de woning wordt een thuis, een thuis in ’t Groen.”

Lees hier het interview met Mark de Vos van ontwikkelaar Novaform en Sander Ros van RoosRos architecten: ‘Hedendaagse natuurlijke oase: wonen in ’t Groen