hero

Hedendaagse natuurlijke oase: wonen in ’t groen

Nieuws/25 November 2022

Wonen in ’t groen. Een unieke woonwijk in de Hoeksche Waard. In samenwerking met Novaform Vastgoedontwikkelaars, Kroon en de Koning en ECHO Urban Design heeft RoosRos een uniek woningbouwproject ontworpen. Wat het project van 142 woningen mede bijzonder maakt is dat het plan zowel stedenbouwkundig en landschappelijk als qua architectuur van de woningen perfect aansluit op het bestaande groene landschap in de Hoeksche Waard.

Mark de Vos is projectontwikkelaar bij Novaform. Hij vertelt: ‘Bij het ontwikkelen van deze woonwijk hebben wij de landschappelijke analyse van de omgeving als basis genomen. Daaruit hebben wij drie structuren  gedestilleerd die typisch zijn voor de Hoeksche Waard, namelijk de Laan, de Waard en de Kreek. Ieder van die structuren hebben wij duidelijk onderscheidbaar terug laten komen in het plan.’

Laan, waard en kreek
Sander Ros was samen met Jos Hermans namens RoosRos architecten de projectarchitect voor dit project, dat de naam ’t Groen kreeg. Hij vertelt: ‘De levendige en gevarieerde beplanting, de waterrijke zones, natuurlijke paden en afwisselende bebouwing zorgen voor een prettige, groene woonomgeving. Daarbinnen hebben we in hoofdlijn drie bouwstijlen toegepast die aansluiten bij de 3 structuren.

Allereerst de Laan; deze heeft een wat formelere uitstraling. De woningen zijn strak langs rechte lijnen gepositioneerd, zoals aan de oude, stijlvolle lanen in Heinenoord. Subtiel vormgegeven raamopeningen en een strakke detaillering geven de woningen een stijlvol karakter. 

Aan De Waard hebben we iets informelere bebouwing toegepast. De woningen met ’pergola’s  hebben meer variatie in de detaillering. De Waard is een zeer groene omgeving, autovrij, dus mensen wonen echt aan het park. Ook vind je hier besloten erven en hoven, waar De Waard – bijna tot de voordeur – tussendoor meandert.

Aan De Kreek vind je de meest romantische bouwstijl van de drie. Aan de natuurlijke kreek staan woningen met onder andere houten gevelafwerking en ramen met een klassieke roedeverdeling. Er komen ook woningen in een grote zwarte boerenschuur met een houten gepotdekselde gevelbekleding. Dus echt de boerderijarchitectuur die mensen kennen uit de Hoeksche Waardse polder.’

Groene oase
Eén van de meest onderscheidende kenmerken van ‘t Groen is de fraaie overgang tussen binnen en buiten. De woningen zijn op natuurlijke wijze ingepast in het landschap en het plan is op allerlei manieren klimaatadaptief. Zo is het gebied voorzien van wadi’s , is er veel groen toegepast en is er aandacht voor biodiversiteit. Onder andere groene daken helpen bij aan het voorkomen van hittestress. Met het oog op het stimuleren van biodiversiteit is er bij de inrichting van de openbare ruimte gekozen voor veel variatie, zodat inheemse flora en fauna alle ruimte krijgen. Ontwikkelaar Mark de Vos: ‘Door hier al vanaf het prille begin op te focussen hebben we in de detaillering van de woningen bijvoorbeeld standaard voorzieningen op kunnen nemen voor onder andere vleermuizen en gierzwaluwen. Door meer ruimte onder houten gevelplanken te houden, ontstaan er ruimtes waar deze soorten zich kunnen nestelen.’

Zowel RoosRos architecten als partners Novaform, Kroon en de Koning en ECHO zijn trots op het eindresultaat. Sander Ros vertelt: ‘Deze groene wijk is zonder meer een verrijking voor de regio. Hij biedt voor elk wat wils. Er komen uiteindelijk rijwoningen, sociale huur, middenhuur en vrijstaande koopwoningen maar ook appartementen en tiny houses. Dat levert een mooie blend van woonvormen op.

Terugkijkend zijn wij heel blij dat we in Mark de Vos een kritische opdrachtgever hadden die de hoge ambitie tijdens het ontwerp- en uitwerkingstraject heeft vastgehouden. In openheid hebben wij zij aan zij gestaan voor een optimaal resultaat en dat heeft heel mooi uitgepakt.’

Op https://www.wonenintgroen.nl/?gclid=EAIaIQobChMI84G3gY7G-wIVkvt3Ch1gHQCVEAAYASAAEgJBVvD_BwE vind je meer informatie over dit project waarin vrijheid, ruimte en rust belangrijke waarden zijn.