hero

Kerk Oosterpoort Woudenberg

Nieuws/17 April 2024

Een tweede kerkgebouw voor Hervormd Woudenberg. Behalve de eeuwenoude Dorpskerk is in de wijk Het Groene Woud een nieuw kerkgebouw gerealiseerd. Het gebouw heeft een moderne uitstraling en een multifunctioneel programma.

 

Sinds begin april heeft Woudenberg twee kerkgebouwen voor één gemeente. Onder het motto ‘Samen en ieder afzonderlijk’ wordt in iedere kerk een eigen liturgie gebruikt.

Multifunctioneel en maatschappelijk
Projectleider Frans van Heemst: ‘De Oosterpoort heeft ruim 500 zitplaatsen. Naast de kerkzaal heeft het gebouw diverse ontmoetingszalen, een kinderopvang en een consistorie. De zalen kunnen ook gebruikt worden door derden. De ontmoetingsruimtes zijn georganiseerd rond een centrale hal met een keuken en uitgiftebalie. De kerk is de hele week open en bezoekers kunnen gebruik maken van de stilteruimte en de ‘huiskamer’. Onder het gebouw is een huisartsenpraktijk gevestigd met diverse behandelkamers, kantoren en ondersteunende functies. Deze ruimte wordt ontsloten via een lift en een mooie buitentrap. Grote lichthappers langs de gevel zorgen voor daglicht in deze benedenruimtes.  Ook Stichting de Schuilplaats, voor maatschappelijk werk, kreeg een plek in het pand. Het gebouw is daarmee multifunctioneel en breed maatschappelijk!’

Modern en licht
Sander Ros: ‘Het interieur is vormgegeven in lichte kleuren met strakke houten accenten. Boven het liturgisch centrum is een grote licht-happer gemaakt met daarin een venster met gekleurd glas. Het glaskunstwerk van Ditta Bos-Meeuwsen verbeeldt het verhaal van de Oosterpoort; een beeld vol Bijbelse symboliek.’ Frans: Wij vonden het heel mooi dat we naast de architectuur ook het interieur  van het gebouw mochten ontwerpen. In co-creatie heeft architect Jos Hermans met de gebruikers nagedacht over de vormgeving van de meubels op het liturgisch centrum maar ook de inrichting van bijvoorbeeld de ‘huiskamer’.  Prachtig om te zien hoe een groot deel van de werkzaamheden zijn uitgevoerd door vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente.’

Sander: ‘Het gebouw is zo ontworpen dat het op veel verschillende manieren te gebruiken is. Niet alleen een monofunctie kerk, maar een mooie mix van diverse maatschappelijke functies. Naar de toekomst toe is het gebouw eenvoudig aanpasbaar en daarmee toekomstgericht.

Droneshots: Marjolein van Ingen
Avondfoto: Laurens Kok