hero

KC als paviljoen

Nieuws/03 June 2021

RoosRos Architecten ontwerpt het nieuwe kindcentrum Koningskwartier in de gemeente Zuidplas. Een paviljoen in het groen. Vanaf begin 2020 werkt RoosRos samen met de gebruikers en adviseurs aan een passend ontwerp. Het project heeft hoge ambities op het gebied van circulariteit, duurzaamheid, natuurinclusiviteit en biobased bouwen. Een vloeiende overgang tussen (speciaal) onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang vormt de basis voor de organisatie van het kindcentrum.

Groen blauwe omgeving
De nieuwe locatie van de school ligt midden in een nieuwe woonwijk, op een steenworp afstand van de tijdelijke huisvesting. De kavel ligt op een zichtlocatie en grenst aan het water omringd door groen. Het ontwerp is een antwoord op deze natuurlijke omgeving, waarbij twee gestapelde schijven met sprekende horizontale gevelbanden het paviljoenachtige karakter van het gebouw benadrukken. Tegelijkertijd sluiten de haakse vormen aan op het orthogonale karakter van de Zuidplas. Een groene zoom op maaiveldniveau rondom het gehele gebouw verbindt binnen met buiten en vormt de overgang tussen de lokalen en de speelpleinen. Open en gesloten modulaire gevelelementen wisselen elkaar af en vormen de schil van het gebouw. De toepassing van overstekken in de gevels op het zuiden moet een groot gedeelte van de warmte buiten houden. Daarnaast zorgen het mos-sedum dak en de hout-skelet-bouw gevels met natuurlijke isolatie voor een prettig binnenklimaat.

Natuurlijke en rustige elementen 
Het interieur krijgt een prikkelarme en natuurlijke uitstraling, zodat er een rustige en veilige speel- en leeromgeving ontstaat voor de ruim 400 kinderen. Er is gekozen voor houten kozijnen en garderobes, met subtiele kleuraccenten in bijzondere elementen zoals bijvoorbeeld de trappen. Waar mogelijk worden hergebruikte of biobased materialen gekozen.

Toekomstgericht
Door te kiezen voor een kolommenstructuur kunnen toekomstige veranderingen in het onderwijs of groei- en krimp van de school eenvoudig doorgevoerd worden. Ook is er constructief rekening gehouden met een eventuele uitbreiding op de verdieping. Er zijn verschillende multifunctionele open ruimtes die de school voor allerlei activiteiten en lesdoeleinden in kan zetten. In de brede gangen kan gespeeld en gewerkt worden door de kinderen, zonder dat de leerkracht toezicht verliest.

KC Koningskwartier gaat naar verwachting in de zomer van 2022 open.