hero

Innovatie kantoorpand C30 Shell

Nieuws/20 April 2022

RoosRos heeft een bijdrage geleverd aan de revitalisatie van het Shell C30 gebouw in Den Haag met een aantal innovatieve oplossingen. De bestaande situatie is in kaart gebracht met behulp van pointclouds. De resultaten van deze digitale inmeting zijn ingelezen en door ons bureau vertaald in het BIM-model. Door dit deels met behulp van een directe digitale vertaling te doen (met de zogenaamde mesh) hebben wij enkele maanden aan tekenarbeid bespaard.

Aan de hand van pointclouds is het hele rijksmonument in kaart gebracht. Deze informatie is door ons op 2 centimeter nauwkeurig in een 3D BIM-model verwerkt, zodat de installateurs op basis hiervan de installaties konden engineeren. Daarnaast heeft een slim nieuw stramienplan het maatvoeren op de bouw vergemakkelijkt en zijn nut bewezen bij de uitvoering. Auke blikt terug op het project: “Wat heel mooi is om te zien is dat andere partijen zoals De Vries en Verburg, Kuijpers en Octatube allemaal ons BIM-model als basis gebruiken waardoor uiteindelijk alles op zijn plek kon worden geëngineerd en het perfect past.”

Het kantoorpand dat Shell sinds 1917 in gebruik heeft is verduurzaamd en grondig gerenoveerd. RoosRos maakte de uitvoeringstekeningen die als basis dienden in het bouwproces. Auke Bult, projectmanager en architect bij RoosRos Architecten was betrokken bij het project en vertelt: “Het het maken van bouwtekeningen klinkt eenvoudig, maar voor een monumentaal pand als dit is de kans erg klein dat alles recht en haaks staat. Om dit overal goed in kaart te brengen en zo te zorgen voor een solide basis voor de andere bouwpartners; daar lag voor ons dan ook de uitdaging.”

Fotografie: Arjan Veldt Fotografie