hero

Goud waard

Verhalen/01 November 2023

In ons feestelijke jubileummagazine nemen architect partners en directieleden ons mee in het hart van RoosRos Architecten door middel van een persoonlijke blog. In deze blog schrijft Henri Zwerus over zijn ervaringen van de afgelopen 23 jaar.

Precies één derde van de 70 jaar RoosRos. Dat komt toevallig net zo uit. Met 23 jaar-en-een-beetje werken bij en aan het buro heb ik ondertussen heel veel avonturen mee mogen maken. Maar je ziet ‘t, het blijft relatief. Het is op de tijdlijn maar 33% van de hele burogeschiedenis.  Een deel van een groter geheel. Doorbouwen op het werk van onze voorgangers; dat is het.

Of dat niet saai is, vragen ze me wel eens. Zo lang bij één buro. Nou, ‘never a dull moment’, kan ik je verzekeren. Altijd dynamiek. In de projecten: het organiseren, het architectonisch ontwerpen (het liefst in duo’s), visies maken en innoveren. En daarnaast het bedrijfskundige deel. Samen sturen met overige directieleden, het doorhakken van (soms lastige) knopen, het bedenken van strategieën met de architectpartners, het uitbouwen van het buro-portfolio...  Heerlijk.

Het meest fascinerende vind ik dat we het als buro al die jaren zo goed hebben met elkaar. Onderling complementair willen zijn: dat is goud waard. Dat geeft energie. Wil je blijven verbeteren, innoveren, doorbouwen, dan heb je die goeie basis ook hard nodig.

Volhouden en optimisme zijn trouwens ook onmisbaar. Het architectenvak is enorm aan verandering onderhevig. En elk project kent z’n eigen eigenaardigheden. Wisselende bouworganisatie-vormen, (toenemende) complexiteit van regelgeving, ontplofte bouwkosten, noem maar op.

Al die schijnbaar onverenigbare elementen bij elkaar brengen is het nieuwe vormgeven. Teamwerk vanuit onze ‘architectuurfabriek’. Een fantastische plek om te werken!

“We shape our buildings, thereafter they shape us.“
Sir Winston Churchill, 1943 - tien jaar voor de geboorte van RoosRos.

Henri Zwerus