hero

Fraanjeschool: licht en lucht

Nieuws/06 March 2020

Licht en lucht spelen een belangrijke rol in het ontwerp van de Ds. Fraanjeschool in Barneveld. Vanuit het hele gebouw is zicht op de groene omgeving. Vorige maand werd deze nieuwe school geopend.

De Ds. Fraanjeschool is een 21-klassige basisschool met twee speellokalen en bijbehorende nevenruimten. Het gebouw heeft een heldere hoofdopzet en repeterende gebouwstructuur. Het programma van eisen ging uit van een (klassieke) school met lokalen aan gangen. RoosRos heeft deze gangen vormgegeven als leerpleinen. Tussen de lokalen en de leerpleinen zijn multifunctionele meubels met garderobes, kasten en vitrines ontworpen. Ieder lokaal heeft zijn eigen etalage.

Een in het oog springend element is de tribunetrap in het hart van het gebouw. Deze trap is gekoppeld aan de aula en kan op zijn beurt weer gekoppeld worden aan het speellokaal, waardoor er een grote bijeenkomstruimte ontstaat. De balustrades rondom de tribunetrap zijn uitgevoerd als bibliotheek. Slim dubbel gebruik van de ruimte!

Het hoofduitgangspunt voor dit project was – ondanks de typologie van een lokalenschool – het realiseren van een hoge mate van transparantie. Zo is vrijwel overal in het gebouw 360 graden zicht naar buiten. Beleving van daglicht optima forma!

Het gebouw kent een orthogonale structuur waarbij sprake is van veel repetitie van dezelfde elementen. Hierdoor kon binnen de kaders van het budget – ondanks de stijgende bouwprijzen – een hoog afwerkingsniveau bereikt worden. Ook is het schoolgebouw ‘Nul op de Meter’ en voldoet het aan Frisse Scholen klasse B en op vele onderdelen aan klasse A.

In de regio rond Barneveld heeft RoosRos meerdere scholen gerealiseerd: School met de Bijbel Wekerom, CBS De Glashorst te Scherpenzeel, CBS De Borgwal Renswoude, De Lijsterhof Barneveld, de Eben-Haëzerschool Barneveld en de uitbreiding van De Wartburg in Woudenberg.

Projectteam: Jan-Pieter Bos, Henk de Gelder, Frans van Heemst, Andre Schenk