hero

Klinkt goed!

Verhalen/10 March 2020

Ziet er mooi uit. 
Smaakt best.
Ruikt lekker.
Voelt fijn.
Klinkt goed!

Aan de slag onder leiding van akoestiek-goeroes Diemer, Rick, Tom, Kristien, Gislaine en Jan. Jan Bril om precies te zijn. What’s in the name? Nou best veel; correlaties tussen akoestische en visuele aspecten blijken onderdeel van het vak. Al is het niet altijd goed meetbaar. Maar tóch wel leuk: een test met twee ruimtes met exact dezelfde akoestische eigenschappen, maar een verschillende styling; beoordeeld door een groep audio-freaks.  De ruimte met de strakkere inrichting had toch wel verreweg de beste akoestiek, aldus de kennisdragers. Humor. De mens, ook de deskundige, laat zich foppen.

In een aardig tempo passeren alle schaalniveaus de revue: van de golflengte van een longitudinale golf (die om een bochtje kan), via optimalisatie signaal-ruis-verhouding naar soundscaping in stedenbouw en landschap. Geluidscamouflage en biobased bladgeritsel.  Mooie geluiden geven het leven kleur.  Die waardering kan overigens wel verschillend uitpakken. Wist u dat er in Berlijn de laatste tijd geen schoolpleinen meer worden gerealiseerd? Zu viel Lärm. Unglaublich. Anderzijds: de geluidsproductie van een groep enthousiaste kinderen kan flink oplopen. In onderwijsgebouwen een thema van belang. Goede materialen helpen; als de toepassing juist is. In de workshops volgen de do’s en don’ts. Erg leerzaam.

Wist u trouwens dat zo’n 10 % van de Nederlandse bevolking een verminderd gehoorvermogen heeft. Dit wordt door iets minder dan de helft van hen ook erkent en dat deel vindt zijn weg naar de ‘audioloog’. Een prachtig woord, zeker wanneer een Vlaming het gebruikt. Maatschappelijk doet het er trouwens ook toe. Een verminderd gehoor kan ongemerkt leiden tot serieus mindere prestaties en sociale exclusie. 

Met de collega’s en onze gasten wordt de middag  afgesloten met een bescheiden borrel. Beducht voor het cocktailparty-effect van Lombard, waarbij er steeds harder wordt gesproken. Tot het niet meer leuk is.

Dat kan ook in kantoortuinen voorkomen. Die werden in diverse media afgelopen weken met de grond gelijk gemaakt. Ongehoord natuurlijk. Maar ja. De krant brengt de leugen in het land. Tenzij…  Tenzij de kantoortuin eigenlijk helemaal geen kantoortuin is, maar een fantasieloze omgeving zonder lucht en hoogte, zonder aangename visuele verbinding met buiten en zonder levend groen. En zonder ergonomisch meubilair, afzonderingsplekken, goeie koffie en toffe collega’s. Ja, dán zou het voor mij ook niet hoeven.

Maar mét is het elke dag genieten.