hero

Een gebouw met visie en passie

Verhalen/17 November 2021

Michiel van der Ven en Ina Verhagen hadden een droom. Vanaf 2014 zochten zij uitbreiding van hun huisartsenpraktijk in Dordrecht. Als huisarts en verpleegkundig specialist zochten ze een oud pand met karakter. Twee jaar later kwam het voormalige energiegebouw KV13 op hun pad. Met hun eigen visie en passie, in co-creatie met RoosRos Architecten, toverden ze het pand om tot gezondheidscentrum.

Het industriële karakter van het gebouw is behouden gebleven en zelfs versterkt. De gebouwstructuur is gehandhaafd en op een subtiele manier zijn gevelopeningen in de gesloten gevels ‘gesneden’. Er is waar mogelijk gebruik gemaakt van materialen uit het voormalige energiegebouw, zoals de oude transformatorhekken die nu in de spreekkamers worden gebruikt als privacy-scherm.

Nominatie
Het unieke zorggebouw werd in 2020 genomineerd voor Zorggebouw van het jaar 2021 en is dit jaar genomineerd voor Dordtse Puienprijs 2021. Collega Noortje Bierkens ging namens RoosRos langs bij Michiel en Ina en sprak hen voor de rubriek ‘Achter de schermen’. Over het transformatieproces van energiegebouw 13 KV tot gezondheidscentrum KV 13 Eerstelijnshuis. 

Waar ligt het begin van het plan tot het kopen van KV13?
Ina: “Onze huidige praktijk was gevestigd in een gezellig oud hoekhuis hier in Dordrecht. De praktijk bleef groeien, vandaar dat we op zoek moesten naar iets anders. Iets leuks met karakter en charme.”

Michiel: “We werden door de gemeente geattendeerd op het voormalige energiepand. De eerste gedachte was; wat moeten wij met zo’n  groot gebouw? Voor onze praktijk hadden al die ruimte niet nodig. Maar op hetzelfde moment voelde we ook; dit gaat hem worden. Misschien is het te groot voor onze praktijk, maar we kunnen ook groter gaan denken! Zo is het idee ontstaan om het energiegebouw te verbouwen tot gezondheidscentrum waar verschillende zorgverleners elkaar versterken.”

Hoe is de samenwerking met RoosRos verlopen?
Michiel: “De verkopende partij, een projectontwikkelaar, heeft RoosRos toentertijd aanbevolen. Tijdens onze afspraak kregen we er gelijk een goed gevoel bij en besloten we met elkaar verder te gaan. De samenwerking met RoosRos hebben we vanaf het begin als erg prettig ervaren. We hadden een enorme klik en prettig contact met korte lijntjes. Wat wij mooi en leuk vonden heeft RoosRos vertaald in dit gebouw.”

Ina: “Dit project is echt ons kind geworden. We hebben er zo hard aan gewerkt. Ik ben ervan overtuigd dat onze visie en passie voor dit gebouw ervoor heeft gezorgd dat het allemaal gelukt is. Bij RoosRos voelden we dat ons ‘kind’ in goede handen was. Auke, Sander en Stefan hebben ons echt ontzorgd. We hebben in co-creatie ontworpen, waarbij we altijd de ruimte hebben gekregen om ons eigen plan te trekken. Zo hebben wij veel meegedacht over het ontwerp en hebben wij leuke ideeën aangedragen. Vanuit deze ideeën borduurde RoosRos voort en kwamen zij op hun beurt weer met verrassende voorstellen.”

Michiel: “Waar RoosRos heel goed in was, was in het vasthouden aan de architectonische principes. Zij hebben er echt voor gezorgd dat alles logisch in elkaar zit en het gebouw een verhaal vertelt.”

Wat zijn jullie favoriete ruimtes?
Ina: “Ik vindt de wachtkamer een hele mooie ruimte. Cliënten kunnen hier prettig zitten door het hoge plafond en de warme sfeer. Maar ook de oefenruimte van de Fysio vind ik erg leuk. De oude tegeltjes vloer is hier grotendeels bewaard gebleven, wat de ruimte echt uniek maakt. In onze eigen praktijk vind ik de balie erg goed gelukt. Het creëert bij binnenkomst een soort hotelgevoel wat past bij de gastvrijheid die wij willen uitstralen.”

Michiel: “Ik denk meteen aan twee ruimtes. Een daarvan is de glazen lift. We wilden, ondanks de hogere kosten, een glazen wand in de lift. De extra beleving die hiermee is gecreëerd is precies waar we graag meer voor hebben betaald. We hebben op onze eigen wijsheid vertrouwd en dat is wat de lift voor mij symboliseert. Daarnaast vind ik de gang van onze praktijk op de eerste verdieping te gek. Als je door deze gang loopt kijk je op de wachtkamer die zich op de begane grond bevindt. In een oogopslag krijg je de sfeer van het hele gebouw mee.”

Waar zijn jullie het meest trots op?
Ina: “Het meest trots ben ik als ik hier voor het gebouw sta. Dan denk ik ‘wauw’, dit hebben we samen met al die fijne partijen gedaan. Je ziet ons stralen. Want wat is het een fijne werkplek! De gezondheidszorg is hard werken, maar met zo’n ontzettend leuk gebouw, komen we elke dag met plezier naar ons werk.”

“En ik ben blij dat we het gebouw in zijn waarde hebben gelaten. De oude industriële elementen zijn door het hele gebouw terug te vinden en dat is precies wat wij belangrijk vonden en voor ogen hadden. Tegenwoordig worden veel oude panden gesloopt, erg jammer als je het ons vraagt!”

Michiel: “Ik ben vooral trots op het feit dat we alle hoofden de zelfde kant op hebben gekregen, om te starten met de bouw. En dat we uiteindelijk al deze zorg-verlenende partijen bij elkaar hebben gekregen onder één dak, daar ben ik trots op.”

Ina: “We kunnen wel concluderen dat het een erg fijne werkplek is geworden. RoosRos heeft geluisterd naar onze wensen en deze verwerkt in het gebouw. De ‘look en feel’ van het oude gebouw zijn blijven bestaan in combinatie met nieuwe elementen. En dat is precies wat wij voor ogen hadden.

“Als kers op de taart werden we vorig jaar ook nog eens genomineerd voor zorggebouw van het jaar en dit jaar voor de Dordtse Puienprijs 2021. Daar kunnen we alleen maar apetrots op zijn!”

 

Tot 15 november kan er gestemd worden voor de Dordtse Puienprijs 2021. Via deze link kunt u, onderaan de pagina, uw stem uitbrengen.

Benieuwd naar het project? Bekijk dan: https://www.roosros.nl/project/kv13-eerstelijnshuis/

 

“Achter de schermen” is een maandelijkse rubriek met een persoonlijke kennismaking met mensen, door mensen, voor mensen. Daar doen we het voor!