hero

Het nieuwe land aan de haven

Nieuws/19 November 2021

“Als je voor zo’n unieke plek mag ontwerpen, moet je eerst de sfeer van de plek proeven. Wat zie je, wat ruik je en bovenal wat voel je”, vindt projectarchitect Jos Hermans. “Toen we voor het eerst op de locatie van Veerhaven rondliepen, werd duidelijk dat elke windstreek een ander verhaal vertelt. Veerhaven komt op een schiereiland aan de haven van Hellevoetsluis en gaat daardoor op verschillende plekken een relatie aan met de omgeving.”

Jos Hermans en Henri Zwerus hebben zich voor dit project laten inspireren door het industriële verleden en hetgeen waar RoosRos voor staat: Respectvol Rentmeesterschap. RoosRos voelt zich verantwoordelijk voor een leefomgeving die bijdraagt aan het geluk en welbevinden van mensen. Niet alleen vandaag, maar ook voor morgen. Voor huidige én  toekomstige generaties. Veerhaven is daar een mooi voorbeeld van. Hier komen wonen aan het water, sociale cohesie, natuur en de beleving van binnen en buiten samen en dragen deze gezamenlijk bij aan een goede woon- en verblijfskwaliteit.

Historische plek  
De plek kent een rijke geschiedenis. Het was vroeger een komen en gaan van mensen die aanmeerden en de tram pakten om verder te reizen. Jos: “Als deze reizigers zich hier op het schiereiland hadden gevestigd, dan zouden ze vast een archetype huis met een schuin dak hebben gebouwd, kan ik me zo voorstellen. In de loop van de tijd werd er naar behoefte bijgebouwd. Hoog, laag, statig en industrieel. Als je dit verhaal voor ogen houdt en naar Veerhaven kijkt als het af is, lijkt het zomaar alsof de nieuwbouw hier al een eeuw staat. Dit verhaal in gedachten houdend, zijn als eerste de stoere kadewoningen met schuine daken ontworpen. Daaromheen kregen de andere gebouwen en woningen een gezicht. Door de enorme variatie in woningtypen, extra dikke gevelsteen, verschillende steenkleuren en vormgeving, maakt Veerhaven een heel krachtig statement.”

Relatie binnen en buiten
De variërende woningen hebben grote ramen en vides om de relatie met het water en de omgeving te optimaliseren. Jos: “Klotsend water, een storm of juist windstil, wolken en zon die elkaar afwisselen, geritsel van de hagen langs de terrassen en het geklapper van de masten in de haven. Met een klein beetje fantasie laat een leven op deze plek zich gemakkelijk voorspellen; altijd op de eerste rang voor een nieuw kunstwerk dat zich aftekent in de lucht.”

Water- en groenbeleving
De binnentuin van Veerhaven vormt een levendig en sociaal hart waar volop interactie is tussen mensen onderling én met het water. De flaneerzone geeft elke dag een vakantiegevoel. Doordat het wandelpad een paar treden lager ligt dan privéterrassen beleeft iedereen het leven aan het water optimaal. Om de water- en groenbeleving van de plek nog meer te versterken is er samen met de ontwikkelaar bedacht om de weg naar de achterzijde te verplaatsen, net zoals de parkeergelegenheid. Het resultaat is dat er nu autovrije pleinen, flaneerzones en speelplekken zijn én dat er geen blik in de weg staat voor een weids zicht op de mooie omgeving.

De opgave van tegenwoordig
“In Nederland hebben we de opgave om te verdichten, om nieuwe woningen te blijven bouwen op zo min mogelijk oppervlakte”, aldus Henri. “De 100 woningen die samen Veerhaven vormen zijn een goed voorbeeld van hoe dat kan. Men had er ook een gemiddelde wijk van kunnen maken, maar dan hadden we voor dezelfde hoeveelheid woningen drie keer zoveel grond nodig. Deze locatie bood de ruimte en mogelijkheid om een hogere bebouwingsdichtheid te creëren zonder dat je je opgesloten voelt. Sterker nog: zelden krijgen woningen zo’n mooi panorama: het oude centrum, de havens met schepen, het Haringvliet, water en wind. En Hollandse luchten.”

Geïnteresseerd om op deze prachtige plek te wonen? Bekijk hier de video van Veerhaven. De verkoop van de woningen is gestart, u kunt zich hier tot 29 november inschrijven.