hero

Ecolodges Zuidvlietpolder

Nieuws/25 February 2021

De Ecolodges in de Zuidvlietpolder zijn een particulier initiatief dat inspeelt op de beleidsvraag van de gemeente om meer ruimte te creëren voor de bouw van onderscheidende, unieke & kleinschalige recreatie aan het Veerse Meer. RoosRos Architecten Goes heeft voor boer Bastiaan van ’t Westeinde (de Zeeuwse boer uit Boer zoekt Vrouw) een vertaling van zijn ideëen gemaakt voor 28 ecolodges, ingebed in de groene omgeving en duurzaam materiaalgebruik in gevel en interieur.

Ingebed in de omgeving
De ecolodges zijn zo ontworpen dat ze vanaf het Veerse Meer nauwelijks te zien zijn: ze gaan op in hun omgeving door het groene dak. Bestaande natuurwaarden worden zo veel als mogelijk gerespecteerd en waar mogelijk zelfs versterkt. De glooiende lijn loopt door in het groendak van de ecolodge. Voor het venster over het Veerse meer worden lamellen geplaatst voor minimale lichtuitstoot naar het Veerse Meer om naastliggende natuurgebied. Aan de andere kant, de dijk- en ook zonzijde, opent het gebouw zich met maximale transparantie, voor een maximale binnen-buitenbeleving. Door toepassing van duurzame materialen aan zowel de binnen- als buitenzijde - die de ecolodge een geheel eigen uiterlijk geven - is het plan niet alleen uniek en onderscheidend, maar ook milieuvriendelijke en duurzaam, juist op deze prachtige locatie.

“Van alle plannen voor de recreatie die er op dit moment liggen op en rondom het Veerse Meer heeft dat van mij veruit de beste landschappelijke inpassing’. Dat zegt Bastiaan van 't Westeinde. Hij wil bij Wolphaartsdijk 28 buitendijks gelegen ecolodges bouwen, maar weet nog altijd niet of daar toestemming voor komt”, aldus de PZC. Lees hier het gehele artikel dat de PZC publiceerde online.