hero

Drie- en vierkapper Platepolder

Nieuws/07 March 2023

In Heinkenszand heeft RoosRos Architecten Goes, in opdracht van Estuarium Vastgoed, een nieuwe woonwijk ontworpen. Platepolder is dé nieuwe woningbouwlocatie van Heinkenszand en geeft invulling aan de behoefte van een mooi en gevarieerd woningaanbod voor een brede doelgroep in een groene omgeving. De woningen in de eerste fase worden in drie verschillende typologieën gerealiseerd. De tweede type woningen zijn de Drie- en vierkappers.

De ontworpen drie- en vierkappers zijn gesitueerd aan het einde van de laan, de doorgaande centrale route van Platepolder, op de overgang tussen de woonwijk en de woonhoven. De laan wordt gekenmerkt door een formeel en groen karakter en fungeert als hoofdontsluiting van de wijk. Vanuit het dorp gezien wordt de driekappers onderdeel van de entree van de wijk en vraagt dus om een accent, het wonen aan de laan vraagt om rijke architectuur. Elke woning aan de laan staat op ruime afstand van de weg, een extra groene buffer vormt de overgang tussen het openbaar gebied en de privé voortuin.

Een horizontaal lijnenspel
De laan kent een traditionele architectuurstijl waarin de woningen van elkaar verschillen, maar toch een eenheid vormen. Zo zijn de drie- en vierkappers dan ook ontworpen. Dit tweeluik vormt een speelse combinatie van asymmetrische en symmetrisch geschakelde woningen die samen in uitstraling en architectuurkenmerken een eenheid vormen. Onlangs het verschil in vorm zijn de woningen familie van elkaar door gebruik te maken van dezelfde detaillering, subtiel verwijzend naar de populaire architectuurstijlen van begin 20e eeuw. De woningen zijn verbonden door een horizontaal lijnenspel van rollagen, terugliggende speklagen, doorlopende hardstenen dorpels en luifels.

De kopgevel van de driekapper heeft bijzondere aandacht gekregen vanwege de ligging op de kruising van wegen en van de wijk naar de hoven. Deze wordt geaccentueerd door een fraaie topgevel met een steile, asymmetrische dwarskap. Deze steile kap met lager gelegen goot creëert in massa en vorm een subtiel accent. Herkenbaar als entree van de laan.

 

Opdrachtgever: Estuarium Vastgoed
Aannemer: De Delta Middelburg