hero

Drawn to Drawing

Nieuws/04 April 2024

Dinsdag 26 maart hebben onze architecten deelgenomen aan een creatieve tekenworkshop en boeiende lezingen over het belang van tekenen voor architecten in het Nieuwe Instituut Rotterdam.

Tijdens de workshop werden verschillende onderwerpen behandeld, waaronder het snel waarnemen en onthouden, het in een paar pennestreken weergeven van essentiële waarnemingen, out of the box denken, en het gebruik van materialen op onverwachte manieren. De setting was artistiek en vrij denken stond centraal. Helemaal passend bij de RoosRos Academie.

Architect John Mol: "Tekenen is niet alleen een vaardigheid, het is een manier van kijken, begrijpen en communiceren. Het vormt de essentie van architectuur en geeft ons de vrijheid om onze ideeën tot leven te brengen."

Architect Jos Hermans: "De datum stond al geruime tijd dik omlijnd in de agenda. Dé workshop “schetsen”, bij de BNI. Lekker tekenen in het Nieuwe Instituut, het architectuurhuis van ome Jo, die andere Limburger. “Wat gaan we precies doen?” Die vraag werd vooraf vaak gesteld, maar altijd ontwijkend en onwetend beantwoordt. Het was een fantastische middag (en het avondprogramma was ongeëvenaard!). Veel déjà vu’s, nuttige informatie, openbaringen, vieze handen en vooral heel veel inspiratie! Een soort van mashup van Miles Davis en The Foo Fighters. De start (So What van Miles Davis) was verhelderend, beetje filosofisch, een korte tour door de expositie “Nederland op de tekentafel” en stuurde ons af op de eerste tekenopdracht. In een strak tempo, leunend tegen de Olympische limiet, mochten we objecten aan het papier toe vertrouwen. Tactiliteit, aaibaarheid, hoekig en structuur waren kernbegrippen en de materiaalkeuze (houtskool) bracht mij terug naar de tijd op de academie. Het gaf inzicht in de mogelijkheden om, met enig tempo, een object en de eigenschappen te kunnen tekenen. Het vervolg hierop stuurde ons langs bestaande structuren, stedenbouw, landschap, architectuur en interieur, die als vertrekpunt diende voor nieuwe (teken)inzichten. De workshop vond zijn hoogtepunt in de samensmelting van ruimtelijkheid, inkaderen, materiaalkeuze, beeldgebruik, diepte en persoonlijke inbreng. Dus eigenlijk het feestje van The Foo Fighters met gitaargeweld en het bezoek van Miles om op verfijnde wijze te improviseren, van “The Pretender” naar “My Hero”!"

Het aansluitende symposium bestond uit zes inspirerende lezingen, elk met concrete inzichten over het architectenvak en tekenen. Verschillende sprekers deelden hun expertise en ervaringen, variërend van aquarellen en cartoontekeningen tot artificial intelligence. Een waardevolle sessie die prikkelt om creatief te blijven denken in ons werk als architecten. Bedankt aan alle sprekers en organisatoren!