hero

Dr. Knippenbergcollege geopend

Nieuws/22 October 2021

In Helmond wordt vandaag het nieuwe gebouw van het Dr. Knippenbergcollege officieel geopend. Op Sport- en Beleefcampus De Braak is het organische, stervormige schoolgebouw een van de absolute eye-catchers. Zo’n 1.750 middelbare scholieren zullen er de komende decennia een plek vinden waar licht, lucht en ruimtelijkheid centraal staan en waar het gebouw moeiteloos meebeweegt met het veranderende onderwijs.

Ruimtes scheppen
Martijn van Leeuwen, projectarchitect bij RoosRos architecten, was verantwoordelijk voor het ontwerp van de school. Hij vertelt: “Het Dr. Knippenbergcollege heeft een unieke kijk op onderwijs, waarin er veel ruimte is voor interactie, ontmoeting en actieve leer- en werkvormen. Om dat vernieuwende onderwijs te faciliteren hebben wij een spannend, stervormig gebouw ontwikkeld met drie vleugels. Dankzij die krachtige vorm gaat het probleemloos de concurrentie aan met de overige gebouwen op de campus, bijvoorbeeld het stadion dat ernaast komt te staan. Het is dus geen bescheiden bouwwerk in een hoek van de campus, maar een niet te missen structuur die door zijn vorm nieuwe ruimtes schept, ook in de openbare ruimte. Er ontstaan zowel binnen als buiten nieuwe plekken, die op verschillende manieren worden ingevuld.” Het gebouw heeft meerdere vides en trappen, waardoor een optimale verlichting en aansluiting van de vleugels gewaarborgd wordt. In een van de vleugels bevindt zich de kantine. Elke vleugel herbergt ofwel een onderwijscluster, ofwel een deel van de aula. De centrale ruimtes die de drie vleugels verbinden zijn de werkplaatsen. Zo ontstaat een spannend concept waarin leren en pauzeren moeiteloos in elkaar overgaan.

Open en transparant
Wie het gebouw betreedt, stapt een oase van licht, lucht en ruimte binnen. Van Leeuwen legt uit: “We hebben in dit ontwerp bovengemiddeld veel aandacht gegeven aan licht en lucht. Overal ervaar je daglicht, doorkijkjes en lange zichtlijnen die uitlopen in de buitenruimte. Het is zo een open en zeer transparant gebouw geworden.” Wat bijdraagt aan die ervaring is de ruimtelijke indeling. Van Leeuwen en zijn team hebben niet gekozen voor één centrale aula, zoals vaak het geval is bij scholen, maar voor een sequentie van ruimtes die op een mooie manier in elkaar overvloeien.

Iedereen blij
Om het transparante gebouw een warme en intieme inrichting te geven is er gekozen voor natuurlijke, esthetisch hoogwaardige materialen. De hoofdmoot wordt gevormd door de duurzame en deels circulaire houtsoort rubberwood. Grote muurprints geven de ruimte een unieke uitstraling die versterkt wordt door het unieke verlichtingsplan met zowel grote lichtelementen in de ruimte, als lichtlijnen aan de buitenzijdes van het gebouw. Onlangs is het nieuwe Dr. Knippenbergcollege voor de start van schooljaar ‘21/22 feestelijk in gebruik genomen. Zowel architect Van Leeuwen als opdrachtgever Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, OMO Scholengroep Helmond en de leerlingen zelf zijn heel trots op het nieuwe gebouw. Van Leeuwen, enthousiast: “In dit gebouw had ik zelf als middelbare scholier graag les gehad!”

Fotografie: Lucas van der Wee