hero

DO Alfrink - en Sprongcollege

Nieuws/31 August 2021

Het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw van het Alfrink- en Sprongcollege in Deurne is bijna afgerond. Bij de uitvraag waren de aspecten locatiekeuze, identiteit en toekomstige flexibiliteit erg belangrijk. In onze winnende prijsvraaginzending hebben we gekozen voor een schitterende plek op de bestaande campus; langs het water, omzoomd door groen. Verder krijgen de verschillende gebruikersgroepen een eigen plek in het gebouw met een eigen sfeer en identiteit. De flexibiliteit is geborgd door een vrij indeelbare plattegrond met een repeterende hoofdstructuur.

Roel Kosters, architect: “Hier hebben we invulling aan kunnen geven door de dialoog aan te gaan met de verschillende gebruikers. Met medewerkers van beide scholen hebben we veel contact gehad en dit zorgt echt voor een beter gebouw. Samen hebben we een compact, overzichtelijk gebouw ontworpen met twee ruimtelijke aula’s en veel daglicht.

In het ontwerp focuste het team zich op het creëren van een goed leerklimaat. Zo is de oriëntatie ten opzichte van de zon én op de omgeving geoptimaliseerd. De aula ligt op het zuiden, met uitzicht op de campus en diverse sportvelden, de lokalen liggen juist op het noorden, met rustig uitzicht op een parkje. De gebruikte materialen en kleuren zijn rustgevend en kunnen tegen een stootje.”

Roel: “Zelf ben ik samen met Martijn van Leeuwen druk bezig met het interieur en gaan we nu nadenken over de materialen, kleuren en sfeer. Het wordt een gebouw met een lichte, natuurlijke uitstraling met houten kozijnen en trappen. Accentkleuren zorgen voor identiteit en herkenning.

De bouw van het nieuwe Alfrink-/Sprongcollege start begin 2022, de oplevering is medio 2023.

 

Opdrachtgever: Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), IVO Deurne
Samenwerkingspartners: H4D Raadgevende Ingenieurs, De Blaay-van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V., LBP sight, Hevo