hero

Co-creatie

Verhalen/27 May 2021

“Hoe ziet jouw droomschool er uit?” We zitten met een klas kinderen in een kring. En dan komen de verhalen. Scholen met glijbanen, een zwembad, zonder juffen en meesters, met een mooie klimwand…. Leerlingen weten wel hoe hun droomschool er uit moet zien. Vaak ontstaan er prachtige beelden en genieten wij als architecten van het creatieve proces. Samen met de leerlingen dromen we niet alleen over de school maar maken we ook tekeningen op schaal of een mooie maquette.

Samenwerking
RoosRos architecten gelooft in samenwerking. Wij ontwerpen met mensen, voor mensen en door mensen. Samen met opdrachtgevers en gebruikers, maar ook met andere adviseurs en bouwers. En natuurlijk met de gebruikers. Bijvoorbeeld bij een bio-innovator voor zijn nieuwe bedrijfspand, een groep vrijwillige brandweerlieden voor een brandweerkazerne of een laborant voor zijn of haar onderzoeksgebouw. Samenwerking zit in ons DNA. Samen ontwerpen ofwel co-creatie.

Luisteren
Samenwerken begint met goed luisteren. En doorvragen. Luisteren naar de opdrachtgever en naar de toekomstige gebruikers. Hun input is van onschatbare waarde. Wat zijn hun wensen en dromen? Vervolgens is het aan ons om die te vertalen. En goed luisteren doe je niet alleen auditief maar ook met je andere zintuigen. We proberen in de huid van de opdrachtgever te kruipen. Te begrijpen wat de dromen zijn, hoe de processen lopen, hoe we een functioneel gebouw kunnen maken. We geven gastles op school, maken een uitruk mee met de brandweer of lopen ‘stage’ bij het lab. Wat te denken van de casus waarbij onze collega’s Henri en Henk een dag meeliepen met psychiatrische patiënten en de kliniek van binnenuit beleefde? Ervaringen van gebruikers willen we horen, beleven èn meenemen in ons ontwerp.

Inspireren
We organiseren inspiratiesessies en gaan regelmatig op excursie. Zo bepalen we de randvoorwaarden, ontwikkelen we slimme oplossingen en komen we samen tot keuzes. Het is gaaf om te zien hoe een gezamenlijk referentiekader het ontwerpproces versoepelt en ruimte biedt tot nog betere en slimmere oplossingen. We nemen opdrachtgevers en gebruikers mee in ons ontwerpproces en leggen uit hoe we tot bepaalde keuzes komen. Hoe maken we een goed flexibel en (multi)functioneel gebouw, met welke uitstraling, met welke materialen en kleuren, maar ook heel praktisch waar komen de stopcontacten, etc.? Vaak maken we die keuzes samen. Onderzoekend, met elkaar rond een grote tekening of virtueel in het BIM-model. Mooi om te zien hoe ook de opdrachtgever de stiften pakt en mee-tekent aan zijn of haar toekomstige gebouwde omgeving!

Sturen
Overzichtelijke stappen kenmerken onze aanpak.  Van grof naar fijn. Met een heldere kop en staart. In iedere fase sturen we op de vijf bekende aspecten Geld, Organisatie, Tijd, Informatie en Kwaliteit & Risico. Daar voegen we een zesde aan toe: namelijk Emotie. Naast alle zakelijke variabelen kan een goed ontwerpproces in onze filosofie niet zonder zachte zaken zoals beleving, plezier en passie. Bouwen is een feestje!

Co-creatie
We ontwerpen samen. In co-creatie. RoosRos architecten heeft een eigen mening, maar we stellen die graag ter discussie. We hebben een hoge ambitie, maar we staan ook met beide voeten in de klei. We werken graag binnen heldere kaders, maar zijn ook flexibel. We kunnen goed luisteren, maar spreken ook jullie ‘taal’. Liefde en passie voor architectuur en voor ons vak, daar draait het om bij RoosRos!

En ja, dan krijgt die droomschool toch een glijbaan en een mooie klimwand…

 

Geschreven door: Henk de Gelder en Sander Ros

 

Heeft u ook bouwplannen? Wij gaan graag met u in co-creatie op zoek naar de vraag achter de vraag om vandaaruit het beste antwoord te formuleren.