hero

Demontabel en losmaakbaar

Nieuws/29 April 2020

De brandweer van Papendrecht krijgt binnenkort een nieuwe huisvesting. Aan de Willem Dreeslaan komt een spannende kijkdoos. Leidend bij dit ontwerp is dat de gebouwelementen demontabel en herbruikbaar zijn.

Een black box met een groot kijkvenster, zo is het nieuwe ontwerp te typeren. Achter een minimalistisch gedetailleerde glazen pui staan straks de brandweerauto’s vol in het zicht van de voorbijgangers. De nieuwe brandweerkazerne is in synergie met de recent opgeleverde gemeentewerf ontworpen. Middels interactieve sessies met de stakeholders is gezocht naar een samenhangend en elkaar versterkend beeld.

De materialen in het gebouw kunnen eenvoudig gedemonteerd worden. Bijvoorbeeld de constructie: de knopen tussen de liggers en kolommen zijn zodanig gedetailleerd dat ze losmaakbaar zijn. Ook de gevelelementen en de glazen puivulling is demontabel. In het interieur wordt gerecycled hout gebruikt dat geoogst is uit oude meerpalen, een samenwerking met New Horizon. Het gebouw is BENG en past daarmee binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente Papendrecht.

Binnen het gebouw wordt er naast de in het oog springende remise een fraaie instructie- en ontmoetingsruimte gemaakt met zicht naar buiten en naar de remise. Tevens krijgt de jeugdbrandweer een eigen plek. Het kavel wordt omzoomd door groen en door fraai vormgegeven glooiingen in het landschap. Geen eentonige hekwerken, maar een mooie groenbeplanting. De uitvoering door bouwbedrijf B.M.N. de Klerk wordt gestart in de zomer van 2020.

Projectteam: Matthijs van den Berg, Nikki de Boer, Chi Hang Chim, Maurice Knook, Sander Ros