hero

Conceptontwerp Julianaschool te Krabbendijke gereed

Nieuws/28 February 2020

Wij presenteren met veel enthousiasme ons ontwerp voor de Julianaschool in Krabbendijke! Vorige week donderdag 20 februari heeft een informatieavond in dorpshuis de Meiboom plaatsgevonden, voor zowel de omwonenden van de bassischool als ook voor de ouders van de leerlingen. Het ontwerp is door iedereen enthousiast ontvangen. 

 

Gestelde voorwaarden voor het ontwerp waren onder andere dat het nieuwe schoolgebouw moest passen in de omgeving en de vroegere Julianaschool – het gebouw uit 1925 - moest als inspiratiebron gebruikt worden. Het voorlopig ontwerp resulteert in een compacte en echt dorpse school, prachtig passend in de omgeving. Doordat de kavel verspringt in het midden, is ervoor gekozen om in plaats van een groot gebouw, het volume ook 'in tweeën te knippen'. Dit levert in elk geval 2 voordelen op: grote buitenpleinen en een centraal hart. De ruimte tussen de school en de omringende woningen is maximaal, zo ontstaat een groot plein voor de onderbouw aan de noordkant. Aan de zuidzijde komt een groot schoolplein voor de midden- en bovenbouw. De verschillende leerclusters zijn verspreid over het gebouw, en zijn verbonden middels het centrale hart: in het midden van de knip bevindt zich een grote gemeenschappelijke ruimte, geschikt voor allerlei activiteiten. Een luifel bij de hoofdentree vormt een uitnodigend gebaar om het gebouw binnen te gaan. De strakke daken met grote overstekken vormen een kernmerkend architectonisch gebaar. Ze worden ook functioneel ingezet: in het dak zijn zonnepanelen opgenomen, want de ambitie is NOM. 

Het gebouw is toekomstgericht ontworpen: het voorziet in lokalen die klassikaal onderwijs mogelijk maken, maar in de toekomst is ook ander, klasoverstijgend onderwijs mogelijk. Multifunctionaliteit van de ruimten is hierbij cruciaal. Zo zijn de lokalen niet alleen geclusterd, maar ook voorzien van schuifdeuren, waardoor ruimten gecombineerd kunnen worden.

Binnenkort gaat een werkgroep van de school met het ontwerp van de buitenruimte aan de slag. Het wordt een echt groen en gezond schoolplein!