hero

Co-creatie op afstand

Nieuws/29 April 2020

Online! Het lijkt de oplossing voor alle bijeenkomsten in deze tijd van Corona. We bellen, Teamsen en Zoomen wat af met elkaar. Maar hoe betrek je omwonenden en belangstellenden persoonlijk bij plannen als een fysieke bewonersavond niet door kan gaan? Is online dan ook een oplossing?

 

Samen met Stebru, Beyond Now, Arsvirens en gemeente Hoeksche Waard ontwikkelde RoosRos een digitale bewonersavond voor project Alcazar in Puttershoek. En dat was een succes!  De avond werd geopend met een persoonlijke vlog van wethouder Piet van Leenen waarin hij iedereen van harte welkom heette. Vervolgens gaven diverse partijen een toelichting op het project en de visie op stedenbouwkunde en landschap en de visie op architectuur.

Zo’n digitale Meet & Greet organiseren gaat niet vanzelf. Je moet met veel zaken rekening houden. Projectleider Judith Fledderus van Stebru schreef naar aanleiding van de bewoners avond een blog waarin zij de ervaringen deelt: “Omdat we het belangrijk vinden om mensen persoonlijk aan te spreken, hebben wij gekozen om geïnteresseerden per e-mail uit te nodigen. Inclusief een weblink naar de presentatie, zodat het voor de lezer eenvoudig is om te klikken, in plaats van het downloaden van een loodzwaar bestand. Een heldere, aantrekkelijke opzet van de PDF waar je het verhaal en de visie vertelt van de ontwikkeling is een must. Tevens verrijk je de presentatie met vlogs en video’s (met 3D beelden) waarin de samenwerkingspartners met voice-over uitleg geven over de plannen. Mensen voelen zich rechtstreeks aangesproken en gewaardeerd. Door deze aanpak laat je zien de bewoners serieus te nemen, alle samenwerkingspartners hebben immers tijd en energie in de presentatie gestoken.”

Een enquête met open vragen maakt de digitale bewonersavond af. Virtuele interactie! Leuk om te ervaren dat mensen ook digitaal prima mee kunnen denken en soms verrassende input kunnen leveren die de plannen nog beter maken. Dit gaan we vaker zo doen!

Projectteam: Vera Awadis, Jeroen Maliepaard, Nathalie Rabouille, Sander Ros