hero

Bouwupdate Shell C30

Nieuws/14 May 2021

RoosRos heeft een bijdrage geleverd aan het bespoedigen van de revitalisatie van het Shell C30 gebouw in Den Haag met een aantal innovatieve oplossingen. Door met pointclouds de bestaande situatie in kaart te brengen is er enkele maanden arbeid bespaard. De resultaten van deze digitale inmeting met een wolk van punten zijn ingelezen en door ons bureau vertaald in het BIM-model.

Met de voltooiing van de glazen kap is een mooie mijlpaal bereikt en komt het eindresultaat weer een flinke stap dichterbij. Voor de grote glazen overkoepeling boven wat vroeger de ‘tuin west’ was, en nu de centrale hal geprojecteerd is, heeft RoosRos Architecten de technische onderlegger vervaardigd. Met behulp van verschillende pointclouds zijn de contouren van het gebouw weergegeven. Maurien Plug, technisch ontwerper: “Het mooie van een pointcloud is dat we daardoor de gevellijn tot op de millimeter nauwkeurig bij Octatube konden aanleveren en zij op basis van deze informatie de staalconstructie van de atriumkap konden engineeren.”

De glazen overkoepeling zorgt ervoor dat binnen en buiten met elkaar verbonden zijn en visueel in elkaar overlopen. Maurien Plug: “Door de originele goot te behouden, heb je echt het gevoel dat je buiten bent. Daarnaast toont de goot met de bijbehorende detaillering nog iets van de rijke historie van het gebouw. Boven de originele goot is de nieuwe staalconstructie verstopt. Je kunt wel stellen dat de originele goot een belangrijke rol speelt in dit ontwerp waar oud en nieuw elkaar omarmen en versterken.”

In de staalconstructie van de glazen kap zijn verschillende technische voorzieningen opgenomen en zorgvuldig weggewerkt, zoals verlichting en een sprinklerinstallatie.

 

Fotograaf: Arjen Veldt