hero

Appartementen Platepolder

Nieuws/23 May 2023

In Heinkenszand heeft RoosRos Architecten Goes, in opdracht van Estuarium Vastgoed, een nieuwe woonwijk ontworpen. Platepolder is dé nieuwe woningbouwlocatie van Heinkenszand en geeft invulling aan de behoefte van een mooi en gevarieerd woningaanbod voor een brede doelgroep in een groene omgeving. De woningen in de eerste fase worden in drie verschillende typologieën gerealiseerd. De derde type woningen zijn de appartementen.

In de Platepolder worden aan de westzijde een aantal appartementengebouwen langs de dijk gerealiseerd. In een prachtige groene zone - ecologisch extensief beheerd - komen deze vrij liggende bouwvolumes. Met een eigen ontsluiting aan de doorlopende weg door Platepolder wordt het eerste gebouw echt een plek op zichzelf. 

De ontsluiting eindigt in een shared space aan de entreezijde van het gebouw waarbij de verkeersruimte is ingericht als verblijfsruimte. Een plek met een eigen identiteit. Deze shared space wordt ingekaderd door lage metselwerk muurtjes. Een trap met grote treden vloeit natuurlijk over van de straat naar de entree en vormt een welkom als entreegebaar. De ruimte nodigt uit tot ontmoeting en sociale interactie. Ook groen is ruimschoots aanwezig, er is aandacht besteed aan klimaatbestendige oplossingen door veel ruimte te maken voor natuur en de bestrating voor de parking in een waterdoorlatende variant uit te voeren.

‘Zwevend’ in het groen
Het appartementengebouw wordt uitgevoerd in een donker metselwerk met warme tint en geaccentueerd met houten geveldelen en grote raamopeningen. Voor het hele gebouw is één hoofdkleur gekozen. Het metselwerk vormt een aantal doorlopende horizontale linten om het gebouw heen die worden afgewisseld met verticale houten geveldelen. Hiermee worden de bouwlagen gekarakteriseerd en past het gebouw door de duurzame materialisering feilloos in de natuurlijke omgeving. De horizontale geleding is geïnspireerd op de horizontale lange lijn van Het Dijkje, waar de appartementen naast zijn gelegen. De appartementen zijn individueel te herkennen aan grote uitkragende balkons aan de zonzijde, aan de entreezijde wisselen ze speels af. Het hele gebouw is een stuk opgetild boven het omliggende parklandschap, zodat zelfs de eerste woonlaag al ‘zweeft’. Het gebouw komt zo vrij te liggen zowel in, als boven de groene omgeving. Half verdiept onder het maaiveld ligt de parkeergelegenheid met bergingen voor bewoners, bezoekers parkeren in de shared space.

Opdrachtgever: Estuarium Vastgoed
Aannemer: De Delta Middelburg