hero

Aanbesteding Alfrink-Sprongcollege Deurne gewonnen!

Nieuws/22 October 2020

RoosRos heeft de aanbesteding gewonnen voor de gedeelde nieuwbouw van het Alfrinkcollege (mavo) en het Sprongcollege (praktijkonderwijs) in Deurne. Beide scholen zijn al gevestigd op de scholencampus in Deurne, maar trekken per 2023 gezamenlijk in een nieuw gebouw. Ook een centrale staf krijgt in het nieuwe gebouw een plek.

Vernieuwende visie
De uitvraag bestond uit meerdere aspecten. Zo heeft de bestaande campus meerdere geschikte locaties voor het nieuwe gebouw. Welke te kiezen, en waarom? Ook werd RoosRos gevraagd een oplossing te presenteren waarin alle drie de gebruikers een eigen plek en identiteit kunnen hebben, maar waarin in de toekomst flexibiliteit is om grenzen te kunnen verschuiven of wegnemen.

Projectarchitect Martijn van Leeuwen begon met het kiezen van de beste locatie. Hij vertelt: “We hebben het gebouw gepositioneerd op de mooiste plek op de campus. Goed zichtbaar, aan bestaand groen en logisch passend in de aanwezige structuur van de campus. Bovendien hebben we nagedacht over de fasering van het slopen van de bestaande panden en het bouwen van de nieuwbouw.” Vervolgens heeft Van Leeuwen met zijn team een gebouw ontworpen waarin niet alleen een functionele, flexibele inrichting de verschillende gebruikers faciliteert, maar waarmee ook de buitenruimtes op de campus op een logische manier werden gesitueerd. Van Leeuwen: “We hebben een gebouw gemaakt dat rondom gelijkwaardig is, dus zonder voor- of achterkant. Iedere school heeft zijn eigen plein, binnen is het één gebouw. Wat overigens niet betekent dat alle leerlingen door elkaar lopen: iedere school is volledig zelfstandig.”

Goed leerklimaat
In het ontwerp focuste het team zich op het creëren van een goed leerklimaat. Zo is de oriëntatie op de zon én op de omgeving geoptimaliseerd. De aula ligt op het zuiden, met uitzicht op de campus en diverse sportvelden, de lokalen liggen op het noorden, met rustig uitzicht op een parkje. De gebruikte materialen en kleuren zijn rustgevend en kunnen – met het oog op de gebruikers – tegen een stootje.

Aanpasbaar en gezond
Bij RoosRos staat het denken in mutaties van ieder gebouw in ieder ontwerp centraal en ook in deze winnende aanbesteding is dat principe toegepast. Als in de toekomst de gebruiksfunctie of bezetting van het gebouw zou veranderen, kan het interieur probleemloos mee veranderen en naar behoefte groeien of krimpen. De bouw van het nieuwe Alfrink-/Sprongcollege start begin 2022, de oplevering is medio 2023.

Opdrachtgever: Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), IVO Deurne
Samenwerkingspartners: H4D Raadgevende Ingenieurs, De Blaay-van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V., LBP sight, Hevo