hero

380 studentenwoningen De Esch

Nieuws/19 April 2024

In de Rotterdamse wijk De Esch komt een complex met circa 380 flexwoningen voor studenten. Woonstad Rotterdam, de gemeente, de Rotterdamse onderwijsinstellingen en andere betrokken partijen hebben begin april de samenwerkingsovereenkomst getekend.

Het studentencomplex moet worden gerealiseerd aan het Toepad in De Esch, op een ongebruikt stuk grond van de Joodse begraafplaats. De Joodse gemeenschap stelt de locatie voor dertig jaar beschikbaar. De plek voor het studentencomplex ligt op korte fietsafstand van campus Woudenstein van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom.

Studio’s en studieruimte
Het gebouw gaat ruimte bieden aan zo’n 380 studio’s en studie- en ontmoetingsruimten voor studenten. Zowel in het complex als in de buitenruimte moeten studieplekken komen. De studio’s hebben een oppervlakte van ongeveer 26 m2 en beschikken over een eigen badkamer en keuken. De woningen worden energiezuinig en krijgen alle een warmtepomp, die zorgt voor koeling in de zomer en verwarming in de winter.
De woningen worden verhuurd via Stadswonen, de grootste studentenhuisvester van Rotterdam en onderdeel van Woonstad Rotterdam. De bedoeling is om naast studenten uit Nederland ook internationale studenten en studerende statushouders ruimte te bieden. Het plan wordt de komende maanden verder uitgewerkt door Woonstad Rotterdam met Daiwa House Modular Europe en RoosRos architecten.

Planning
Het wooncomplex is gepland tussen twee volkstuinverenigingen. Met het oog op een goede onderlinge aansluiting is Woonstad over het ontwerp van het wooncomplex en de buitenruimte in gesprek met de directe buren en de gemeente. De eerste gesprekken en bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden, laat de woningcorporatie weten; in de komende periode wordt hieraan een vervolg en uitwerking aan gegeven.
Als alles volgens planning verloopt kan in het najaar de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Wordt die verleend, dan kunnen studenten in de loop van 2025 hun intrek in het complex nemen.

Breder programma
De vraag naar studentenwoningen in Rotterdam is hoog. Eind 2023 stonden er 41.922 woningzoekenden ingeschreven bij Stadswonen: zo’n 1.300 meer dan een jaar eerder, meldt Woonstad Rotterdam.
Het plan voor de woningen in De Esch maakt deel uit van een breder programma, StartR, waarin de gemeente met verschillende partners in de stad werkt aan de realisatie van 2.000 flexwoningen. De woningen komen op plekken die tijdelijk voor wonen kunnen worden gebruikt.

Tekst: Robert Muis | Architectenweb