hero

Mondriaan als inspiratiebron

Nieuws/22 April 2024

“Abstracte vlakverdelingen, rechte lijnen, mooie composities. Dat zijn kenmerken van het werk van Piet Mondriaan. Zijn werk ontwikkelde zich van figuratief naar een abstract expressionistische werken. Een bekend voorbeeld is zijn serie van de ‘boom’ die uiteindelijk resulteerde in een verzameling van horizontale en verticale lijntjes.”

Campus
De Boom van Mondriaan was ‘leitmotif’ voor de nieuwbouw van Vonk (voorheen Clusius) in Hoorn. Op 18 april werd de groene campus op de Blauwe Berg feestelijk geopend. In het nieuwe gebouw kreeg het MBO een plek en in het bestaande – gerenoveerde – gebouw is het VMBO gehuisvest. Samen op één campus, rond één ontmoetingsplein. Op het terrein zijn prachtige tuinen en dierenverblijven aangelegd door de leerlingen en studenten. Een duurzame en groene campus!

Bewust groen
Vonk in Hoorn is een school die inzet op duurzaamheid, leefomgeving, voedsel en natuur: bewust zijn, bewust doen en bewust ervaren. Maar er wordt ook zeker verbinding gezocht en gevonden met andere opleidingen van Vonk. RoosRos won de architectenselectie voor dit project zo’n tien jaar geleden. Het concept waarbij binnen en buiten met elkaar in interactie gaan is hetzelfde gebleven. Naast het MBO- en VMBO-gebouw is ook de bestaande machinewerkplaats grondig aangepakt.

Innovatieve gevel
De nieuwbouw is in bouwteam met de bedrijven Putter en Klaver technisch ontworpen. De nieuwbouw is een compositie van gemetselde volumes in donkere baksteen en heel transparante gebouwdelen met een repeterende gevelstructuur in goudkleur. De repeterende gevelstructuur past zich aan aan de behoeften, met strategisch geplaatst glas en luifels voor zonwering. Gecertificeerd als BENG en Frisse Scholen klasse B, biedt het een energiezuinige en gezonde leeromgeving voor de leerlingen van Vonk.

Victory Boogie Woogie
Bij de opening heeft Sander Ros namens het RoosRos-team (Frans van Heemst, Harwin Meerkerk, Henk Westra en architect-parnter Martijn van Leeuwen) nog een extra gebouwdeel voor Vonk overhandigd. Een insectenhotel gebaseerd op de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan; een houten gebouw met short-stay en long-stay kamers voor lieveheersbeestjes, bijen, graafwespen, vlinders, gaasvliegen en nog veel meer gasten. Een mooie aanvulling op de groene campus!

Wij wensen de gebruikers – en vooral de leerlingen en studenten - veel succes en inspiratie op deze mooie onderwijscampus!