hero

'Een strak en zakelijk gebouw met Alblasserwaardse nuchterheid’

Verhalen/13 January 2022

Langs de A15 bij Sliedrecht is het nieuwe hoofdkantoor van Bouwonderneming Stout en Herkon gerealiseerd. Het kantoor als transparante glazen kijkdoos. Eind januari wordt het nieuwe gebouw in gebruik genomen. In dit artikel  nemen we een kijkje achter de schermen. We spraken met Ad van Herk, directeur en eigenaar van de Van Herk Groep en Sander Ros, directeur van RoosRos Architecten.

Waar ligt het begin van het plan om een nieuw kantoor te bouwen?
Ad: “Ons huidige kantoor met bijbehorende loods staat in Hardinxveld-Giessendam. Onze afdeling materieeldienst is al enige tijd geleden verhuisd naar Sliedrecht. Toen was het plan om ons huidige kantoor te verbouwen en uit te breiden. Later hebben we besloten om in Sliedrecht, op een eigen kavel , ons nieuwe kantoor te bouwen. En dat hebben we – na een architectenselectie met drie bureaus – samen met RoosRos Architecten gedaan.”

Over deze samenwerking gesproken, hoe heeft u die ervaren?
Ad: “Super! In nauw overleg hebben ons nieuwe kantoor ontworpen. RoosRos heeft ons bij alle keuzes betrokken en wij hebben, binnen de kaders van het ontwerp van RoosRos, kritisch meegedacht. Nadat de bouwvergunning was aangevraagd hebben wij het kantoor zelf uitgewerkt, maar wel altijd in nauw overleg met RoosRos.”

Sander: “Dat maakt dit project zo leuk. Jullie eigen BIM-modelleur heeft het ontwerp technisch uitgewerkt; voor ons voelde het alsof hij één van onze eigen collega’s was waarmee we altijd konden sparren.”

Ad: “Ik kan niet anders zeggen dat ik de samenwerking als bijzonder fijn heb ervaren.”

Wat waren voor jullie de belangrijkste uitgangspunten voor het nieuwe kantoor?
Ad: “Ons nieuwe kantoor is gelegen naast Unit 4, wat in Sliedrecht een toonaangevend gebouw is. Door de uitstraling, de kleur, de hoogte en door zijn volume. Eén van onze uitgangspunten was dan ook dat ons kantoor minstens zo opvallend zou zijn. We wisten dat we het qua hoogte en volume niet konden winnen, maar wel qua ontwerp. Vandaar dat we voor het langgerekte en transparante gebouw van RoosRos hebben gekozen."

“Een ander belangrijk uitgangspunt is dat het gebouw bij ons past. Het resultaat is een strak en zakelijk gebouw met Alblasserwaardse nuchterheid. We zijn er trots op, maar zullen er niet mee te koop lopen.”

Hoe draagt het nieuwe gebouw bij aan jullie visie ‘Mensen voor gebouwen’?
Ad: “Mensen voor gebouwen kun je veelomvattend interpreteren, wij vinden dat onze huisvesting  moet passen bij onze  bedrijfsmentaliteit. Wij pretenderen dat we een betrouwbare, solide, transparante en goede aannemer en ontwikkelaar zijn, bij wie de mens centraal staat, of dat nou een collega, de klant of toekomstige bewoner, de leverancier of de onderaannemer is. Deze waardes moeten niet alleen in ons bedrijf, maar ook in ons gebouw herkend worden. We hebben een prettige werkomgeving gecreëerd voor onze mensen, met een gebouw dat helemaal voldoet aan de eisen van nu en klaar is voor de toekomst.”

Sander: “Dat het gebouw voor mensen is gemaakt komt op de begane grond goed tot uitdrukking. Daar zit ‘lokaal 1908’, vernoemd naar het jaar waarin Stout is opgericht. Het is een multifunctionele ruimte die wordt ingezet als kantine en voor bijeenkomsten met medewerkers. Hier komt alles samen;ve rleden, heden, toekomst en de mensen.”

Ad: “En het gebouw draagt bij aan een fijne werksfeer. De transparantie, de ingetogen kleuren, de rust die het gebouw uitstraalt en de ruimte die medewerkers hebben om te werken en om elkaar te ontmoeten is erg fijn. We werken veel in teamverband en binnen een team wil je je collega’s kunnen opzoeken, en daar biedt dit gebouw volop de gelegenheid voor.”

Waar bent u het meest trots op?
Ad: “Ik ben eigenlijk op alles erg trots. Dat komt voornamelijk omdat ik als opdrachtgever nauw betrokken ben geweest bij het ontwerp. Ik heb over alles mijn mening kunnen geven en ik heb kritisch meegedacht over het ontwerp. Nu het kantoor er staat, voldoet het helemaal aan onze verwachtingen.”

Sander: “We kunnen wel zeggen dat Ad mede-ontwerper is van dit gebouw. Mede door de juiste vragen te stellen, zijn kritische blik en door regelmatig alternatieven op te werpen. Ik denk met veel plezier terug aan de sessies waarbij we ‘op afstand’ al schetsend op een scherm heel snel konden schakelen en met elkaar ontwerpbeslissingen namen.”

Ad: “Sander en ik hebben gezamenlijk zowel de grote elementen van het gebouw als de kleine details besproken. Zo hadden we bijvoorbeeld besloten om alle kozijnen en kolommen zwart te maken. Dan belde ik Sander na een aantal dagen op en vroeg ik of het niet te donker zou worden met al dat zwart en of we de kozijnen niet beter wit konden laten, zodat alles mooi zou overlopen. Dat was volgens Sander niet het geval. Dan ging ik alles nog eens bekijken en er nog eens over nadenken en dan dacht ik hij heeft gelijk.”

"Jos Hermans van RoosRos interieur heeft voor ons een mooi interieurplan gemaakt met fraai vormgegeven elementen in hout en een aantal eigentijdse kleuren. Door de ronde vormen en het vele groen maken deze het gebouw helemaal ‘af’. Zo hebben we gezamenlijk een prachtig kantoor neergezet waar wij onszelf helemaal thuis gaan voelen.”

Meer weten over dit project? Klik dan hier. 

“Achter de schermen” is een maandelijkse rubriek met een persoonlijke kennismaking met mensen, door mensen, voor mensen. Daar doen we het voor!