"tweede leven voor rijksmonument"

Watertoren 2.0

De watertoren te Zwijndrecht krijgt een tweede leven. Het beeldbepalende rijksmonument aan de oever van de Oude Maas wordt getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw. De toren is eind 19de eeuw gebouwd naar een ontwerp van architect F.A. de Jongh. In 1964 is de toren gerenoveerd. Daarbij is de originele kap verwijderd en vervangen door een moderne opbouw. Ruim vijftig jaar later heeft RoosRos architecten van projectontwikkelaar Peter Plaisier de kans gekregen om het gebouw in oude glorie te herstellen.

Nieuwe kroon
De toren is volledig gerenoveerd. De buitenzijde is gereinigd en de kozijnen zijn opnieuw behandeld. Alles vanuit de houding van het respecteren en, indien mogelijk, terugbrengen van de originele architectuur. Zo verdween de moderne opbouw uit de jaren ’70 en kreeg het monument een nieuwe ‘kroon’. Van zink. Als verwijzing naar de historische kap. Ten opzichte van de oude situatie hebben we de kap iets 'opgetild'. Zo ontstaat een panoramisch venster van gebogen glas. Het biedt een prachtig uitzicht over de rivier en de omliggende Drechtsteden. Een prachtige ruimte. Geschikt voor horeca, expositie, hotel of mogelijk zelfs in te richten als trouwlocatie.

Uitdagende omstandigheden
Gezien de beperkingen van de bestaande constructie was het ontwerpen en construeren een uitdaging. Samen met de constructiebureaus Swinn en Boogert zochten we naar een integrale oplossing waarbij we de afdracht, stabiliteit en windbelasting konden garanderen binnen ons architectonisch concept. Ook de wijze van fabricage was een vraag. Ga je bouwen op grote hoogte of ergens prefabriceren in een fabriek? Uiteindelijk werd besloten om de kroon in zijn geheel op te bouwen naast de bestaande watertoren en, rekening houdend met maattoleranties en maximale vervorming van het warmgewalst gebogen glas, vervolgens op zijn plek te hijsen.

Integrale gebiedsontwikkeling
De watertoren maakt deel uit van een integrale gebiedsontwikkeling. Het programma, dat in een L-vorm rondom de toren gerealiseerd wordt, bestaat uit een restaurant, expositieruimte, klein podium en kantoorruimtes die incidenteel of voor langere periodes gebruikt kunnen worden.
Daarnaast zijn er vier woningen met dakterras ontworpen die op een getrapte wijze op het kavel zijn gepositioneerd. Op deze manier creëren we maximaal uitzicht vanuit de woning en tegelijkertijd waarborgen we het zicht op de toren vanaf het water. Voor de nieuwbouw is gekozen voor een zeer ingetogen en minimalistisch gedetailleerde architectuur waarbij een betonnen raster drager is van de transparante en lichte invullingen.
Zwijndrecht