"Nieuw leven voor icoon"

Watertoren 2.0

De Watertoren in Zwijndrecht is gebouwd in 1897-1898 naar een ontwerp van architect F.A. de Jongh. Ongeveer 65 jaar later, in 1964 is de toren gerenoveerd waarbij een nieuwe kap is geplaatst. Nu, 50 jaar na de eerste renovatie, heeft RoosRos Architecten de vraag gekregen om een ontwerp te maken voor de renovatie en transformatie van de toren en tevens invulling te geven aan het omliggende gebied.

Momenteel staat de toren op een rommelig kavel verscholen door een hek en een wildgroei van groen. In ons ontwerp hebben we getracht de toren weer zichtbaar, benaderbaar en beleefbaar te maken als het icoon van Zwijndrecht. Het gebouw ligt langs de Oude Maas en vanaf het kavel is er een prachtig zicht op Dordrecht. Het is een plek en een gebouw met enorme potentie voor iedereen uit Zwijndrecht en omstreken.

In de toren wordt er gedacht aan een gevarieerd aanbod van programma. Onze plannen omvatten het optillen van het huidige dak en daartussen een rondom transparante en luchtige cilinder te plaatsen die ruimte biedt voor een 360 graden panoramisch uitzicht.

Het programma dat in een L-vorm rondom de toren gerealiseerd wordt bestaat uit een restaurant, expositieruimte, klein podium en kantoorruimtes die incidenteel of voor langere periodes gebruikt kunnen worden.
Daarnaast zijn er vier woningen met dakterras ontworpen die op een getrapte wijze op het kavel zijn gepositioneerd. Op deze manier creƫren we maximaal uitzicht vanuit de woning en tegelijkertijd waarborgen we het zicht op de toren vanaf het water. Voor de nieuwbouw is gekozen voor een zeer ingetogen en minimalistisch gedetailleerde architectuur waarbij een betonnen raster drager is van de transparante en lichte invullingen.

Projectteam: Stefan de Vos, Sander Ros
Zwijndrecht