hero

Wikihouse Petit Place

Pal naast de markante watertoren, grenzend aan de Oude Maas in Zwijndrecht is de eerste Petit Place gebouwd. Petit Place is een Tiny House, volledig modulair opgebouwd en duurzaam. Project-ontwikkelaar ISA BEHEER BV van Petit Place en RoosRos Architecten hebben de handen ineengeslagen en de eerste modelwoning opgeleverd.

Tiny House
Deze modelwoning is 40 m2 groot en is opgebouwd met een computer gefreesd, houten bouwpakket. De buitenzijde is – na isloatie- bekleed met zonne-panelen, die ca. 9000 kw/h per jaar opwekken. Dit is meer dan 3x zoveel als de woning aan energie gebruikt. Initiatiefnemer ISA BEHEER BV en RoosRos Architecten hadden al langer de wens om een Tiny House te realiseren. Momenteel zijn beide partijen bezig met de totale ontwikkeling van het gebied rond-om de watertoren en daarin kon de realisatie Petit Place mooi meegenomen worden. De Petit Place op het terrein van de watertoren doet dienst als tijdelijk verblijf voor de bouwdirectie.

De achterliggende gedachte van een Petit Place is dat potentiele bewoners zelf de keuze hebben waar ze gaan wonen. Petit Place kan namelijk gebouwd worden in een stad of dorp, op land of op water, op het maaiveld of op hoogte. De unieke locatie van de eerste Petit Place, naast de watertoren, met uitzicht over het drie rivierenpunt, verwezenlijkt dit ideaal. Initiatiefnemer Plaisier: “Bij Petit Place willen we laten zien dat mensen – ook op jonge leeftijd – zelf hun eigen huis kunnen bouwen. Wij geloven in co-creatie en willen inspireren met de grote mogelijkheden van onze Petit Places”. Door gebruik te maken van het WikiHouse-gedachtegoed is Petit Place voor iedereen geschikt. WikiHouse is namelijk een open source bouwpakket. Hierdoor kan iedereen een huis downloaden, onderdelen uitzagen - op een computergestuurde freesmachine - en deze vervolgens zelf bouwen. De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden samengevoegd worden tot een huis.

Van inleveren naar opleveren
Duurzaamheid roept vaak het gevoel op van van ‘inleveren’ minder vlees eten, minder autorijden, minder verbruiken. Met Petit Place willen de initiatief-nemers naar een duurzaamheid van ‘opleveren’: “Dit betekent dat maandlasten lager zijn, meer energie wordt opgeleverd dan verbruikt en dat de gevels ademend zijn waardoor er wordt bijgedragen aan een gezond binnenklimaat. Wonen in een Petit Place is dus niet alleen beter voor de aarde maar ook beter voor jezelf,” aldus De Vos, architect RoosRos Architecten.

 

Opdrachtgever

ISA Bheer

Stefan deVos

Stefan deVos

Sander Ros
Directeur

Sander Ros

Richelle Duifhuizen
Marketing en communicatie

Richelle Duifhuizen