hero

KONIngshof Oud-Beijerland

Een bijzondere locatie met veel verhalen van vroeger en straks ook van nu. Waar ooit een kasteelboerderij heeft gestaan met een boomgaard dat het landschap bepaalde, rennen misschien binnenkort (klein)kinderen rond of maken buren een praatje met elkaar. Een plek met een rijke geschiedenis.

Kasteelboerderij De Jan Schillemansstede
De Jan Schillemansstede, ook bekend als de ‘kasteelboerderij’, stond vroeger op de huidige locatie. Deze boerderij was eeuwenlang beeldbepalend samen met de bijbehorende boomgaarden. Tot de jaren ’50 van de vorige eeuw, toen de woning van de boerderij werd gedemonteerd en weer werd opgebouwd in het Openlucht Museum in Arnhem. Enkele jaren later verscheen het KONI-kantoor. Een goed voorbeeld van wederopbouw-architectuur in de regio. Het karakteristieke gebouw kreeg een gemeentelijke monumentenstatus. Er zijn uit deze rijke geschiedenis nog steeds een aantal overblijfselen zichtbaar. De Scheermansvliet inclusief aanlegsteigertje, de twee lindebomen, de historische bruggen en het KONI-kantoor.

Karakteristieke kwaliteiten bepalend
Bij de opgave om nieuwe, moderne woonfuncties te creëren zijn een aantal karakteristieke kwaliteiten van de locatie mede bepalend geweest bij het ontwerp. Zo is het open landschap met de grasweide voor het voormalig KONI-kantoor bewust intact gebleven. Het idee om een Schillemansstede 2.0 te laten verrijzen op de oorspronkelijke plek van z’n illustere voorganger is natuurlijk direct vanuit de geschiedenis ontstaan. Ook de industriële vormgeving van de buitenruimte is geïnspireerd op de kenmerken van de plek. Deze zijn samen met de architectuur van de jaren ’50 van het KONI-kantoor leidmotief geweest voor de vormgeving van de nieuw te realiseren appartementengebouwen. Die worden straks gemaakt van ambachtelijk metselwerk, gecombineerd met stoere gevelelementen en goedgelegen buitenruimtes. In een prachtige groene setting.

Het ontwerp is gezamenlijk tot stand gekomen door de inzet van ontwikkelaar Leonard Batenburg, de gemeente Oud-Beijerland, stedenbouwkundige Ivar Branderhorst, landschapsarchitect Marco van Wetten en collega-architect Lizzy van der Linde. Een nieuw hoofdstuk breekt aan voor deze locatie en haar toekomstige bewoners. Vele verhalen en ervaringen zullen worden toegevoegd aan deze plek en haar rijke geschiedenis.

Opdrachtgever

BO Wonen

Lizzy van den Berg
Architect

Lizzy van den Berg

Wilco van Straten
Projectmanager

Wilco van Straten

Henri Zwerus
Directeur

Henri Zwerus

Martijn van Leeuwen
Architect-Partner

Martijn van Leeuwen

Rene van den Brom
Technisch ontwerper/Toezichthouder

Rene van den Brom

https://www.bowonen.nl/

BO Wonen

https://vdnieuwendijk.nl/

Van den Nieuwendijk