hero

IKC Sterrenkwartier

In het Sterrenkwartier in Spijkenisse wordt een nieuw integraal kindcentrum (IKC) gerealiseerd, IKC Sterrenkwartier. Het IKC omvat twee basisscholen RKBS Paus Johannes en CBS Marimba met elk hun eigen onderwijsconcept, een gymvoorziening, dagopvang en peuteronderwijs Klein Maar Dapper en gedeelde functies. RoosRos ontwierp een flexibel gebouw dat zich kenmerkt door functionaliteit, flexibiliteit en inspeelt op de groene setting.

Architect Dave Dekker: “IKC Sterrenkwartier komt op een unieke locatie in Spijkenisse, gelegen aan een groen park midden in de verharde stad. Dat zorgt voor kwaliteit en biedt kansen! Onderwijsruimten hebben direct zicht op het park. De relatie met het park wordt nog eens versterkt door in te zetten op de natuurlijke inrichting van de schoolpleinen, speels en avontuurlijk. Het groen komt tot aan de voordeur, maar stopt daar niet. Over de gevel van het gebouw loopt deze groene beweging door en veel transparantie in het gebouw zorgt ervoor dat het park ook vanuit binnen ervaren wordt."

Slim gebruik van de ruimtes
Sterrenkwartier krijgt een uniforme verschijningsvorm met subtiele accenten zodat iedere gebruiker een eigen gezicht aan de Galileïlaan krijgt. De orthogonale architectuur wordt verzacht met ronde elementen en levende groene gevels. De scholen krijgen elk een eigen plek in het gebouw en zullen diverse functies delen zoals het speellokaal, de gymfuncties en de wijkkamer.

Het gebouw kenmerkt zich door een constructiestructuur van kolommen en liggers, gepositioneerd in een vast stramien. Dit biedt kansen om flexibel om te gaan met de invulling en het gebruik van het gebouw. Vandaag leerpleinen met lokalen, morgen wellicht een heel open structuur of juist een breed scala aan kleine leerruimtes. Het gebouw krijgt duurzame materialen: robuust, onderhoudsarm en molestbestendig. Noorderlichtkappen zorgen voor daglicht in het hart van het gebouw. Veel transparantie in de binnenwanden brengen dit licht nog verder waardoor lichte werkplekken en overzichtelijke onderwijsruimtes ontstaan.

Creatieve en duurzame slimmigheden maken IKC Sterrenkwartier een perfecte plek voor de sterren van vandaag en morgen.