hero

Hoornbeeck College Gouda

Waar het in 2015 nog de werkplek was van de medewerkers van LeasePlan, is het sinds september 2019 een bruisende leeromgeving voor studenten en docenten van het Hoornbeeck College. Het voormalige kantoor van LeasePlan aan het Noordelijk Halfrond in Gouda is getransformeerd tot een écht schoolgebouw. 'Van leasen naar leren'.

Tijdens de periode van veel leegstand nam het Hoornbeeck contact met ons op. Ze hadden een bestaand pand op het oog, centraal gelegen ten opzichte van het station en de A20 en op een steenworp afstand van hun huidige locatie. Het was een typisch kantoor, met zes verdiepingen aan lange gangen en halverwege een atrium. Het gebouw stond leeg. Samen besloten we te onderzoeken of we dit pand tot een goede, moderne school konden transformeren.

Samen 
Architect Nathalie Rabouille: "Het ontwerp is samen met de school tot stand gekomen. We hebben workshops georganiseerd om te kijken welke ruimten nodig waren en welke kleuren, materialen en meubels het meeste aanspraken. We hebben alles in groepsverband besproken. Die groep bestond minimaal uit de locatiedirecteur en opleidingsmanagers, maar ook het docententeam en de studenten zijn erbij betrokken geweest. Uit die sessies kwamen heel frisse ideeën naar voren. De resultaten zijn meegenomen in de beslissingen. Ik kan wel zeggen dat die intensieve samenwerking met de school bepalend is geweest voor het ontwerp. Het gebouw is nu écht van hen."

Licht en lucht
De transformatie begon met het creëren van licht en lucht. Vloerdelen zijn verwijderd om vides te creëren voor extra ruimtelijkheid, maar met name om extra daglicht op de onderwijsvleugels te verkrijgen. Juist dat daglicht was essentieel. Doordat het gebouw relatief kleine ramen en diepe verdiepingen heeft, was het een uitdaging om voldoende daglicht in de lokalen te krijgen.

De vides met de zorgvuldig ontworpen trappen maken nieuwe verbindingen mogelijk tussen de verschillende verdiepingen. Ook ontstaat er extra gelegenheid voor ontmoeting dankzij de werkplekken aan de viderand. Zo vindt ontmoeting niet alleen plaats in de aula, maar door het gehele gebouw.

Toekomstgericht
Het gebouw is zo flexibel mogelijk ingedeeld. Met het onderwijs aan de lange buitenzijde en daar tegenover een extra brede gangzone die multifunctioneel inzetbaar is. Die gangzone biedt ruimte voor zelfstudie, ontspanning, lesruimte en representatie van de verschillende opleidingen. Zo kan het gebouw meegroeien met eventuele veranderende behoeften in het onderwijs. Ook zijn bestaande binnenwanden van het kantoor zoveel mogelijk hergebruikt en ingepast in het ontwerp.