hero

Hoofdkantoor Rijk Zwaan De Lier

Rijk Zwaan richt zich op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige groenterassen voor de professionele voedingstuinbouw onder glas en in de volle grond. Met een afzet in meer dan 100 landen behoort het internationale bedrijf tot de top 9 van zaadveredelingsbedrijven.

Co-creatie
In nauw overleg met opdrachtgever en gebruikers maakte RoosRos een integraal ontwerp. Daarin hebben masterplanning, infrastructuur, logistiek en fasering een belangrijke rol gespeeld.

Internationale stijl
De nieuwbouw van het hoofdkantoor bestaat uit een langgerekt enkelzijdig kantoor en een opvallend gebogen kantoorgebouw, rondom een centraal atrium. Kenmerkend voor het plan is de professionele internationale stijl, klasse en huiselijkheid. Maar ook de integratie van bedrijfsgebouw en kantoor, de inventieve logistieke structuur én de openheid en transparantie. Achter het kantoorgebouw (ca. 6.000 m2) is het Zaad Technologisch Centrum (ca. 13.000 m2) uitgebreid met een opslagloods

Duurzaam
Het pand is uitgevoerd in aansprekende duurzame materialen. Het ligt in de kustzone, vandaar dat in het ontwerp en de uitvoering rekening gehouden is met een verhoogd agressief milieu. Om de staat van het pand kwalitatief goed te houden, is voor een duurzame coating gekozen. Zo is de geprofileerde plaatbekleding van de voorgevel voorzien van een Colorcoat Prisma. Deze coating biedt, in vergelijking met dompelverzinkt staal, verhoogde corrosiebescherming zelfs bij beschadigingen en snijkanten.

Fasering
De uitdaging voor RoosRos bij dit project was om het proces zo te faseren dat tijdens de realisatiewerkzaamheden het primaire proces door kon blijven gaan. Daarom is de totale bouw in meerdere fases uitgevoerd. In 2013 is het ontwerp naar tevredenheid van de opdrachtgever én binnen de kaders van tijd, geld en kwaliteit opgeleverd.